ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) разработи брошури за трудовите права на командированите български работници в Германия.

Информационните материали са изготвени съвместно с Берлинския консултативен център "Миграция и достоен труд" (BEMA) в рамките на проект "Еврокомандироване“ (EURODETACHEMENT), финансиран от Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на Агенцията. 

Чрез QR–код работниците и служителите могат да се запознаят с актуализираната брошура "НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия".

Интерактивните линкове представят информация за работещите в секторите строителство, социални грижи и транспорт, за техните права и задължения като командировани работници в Германия; какво е минималното възнаграждение и на колко дни годишен отпуск имат право.

Зачестяват измамите за работа в чужбина

Втората брошура е насочена към желаещите да работят като болногледачи в Германия. Представени накратко са съвети и начините за законосъобразно започване на работа в чужбина. Посочен е и телефонът, 00359 2 8101 747, който Главната инспекция по труда поддържа за работещите българи в чужбина. На него те могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време на Агенцията.

Брошурите са достъпни и на сайта на ИА ГИТ, в секцията "За работодатели и работещи“, рубриката "Работа на български граждани в чужбина“.

istock
istock

Българската инспекция по труда сключи споразумение за сътрудничество с немската организация Arbeit und Leben (AL), която предлага безплатни консултации по трудово право. 

Работим повече заради ниските доходите у нас

При необходимост българските мобилни работници могат да се обръщат към нейните центрове, за да получат консултации на български език. В брошурата "НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия" може да намерите адресите на центровете в Германия.

Повече информация за сключеното споразумение е налична тук

През месец юни 2024 г. Главната инспекция по труда получи награда за отличителна добра практика от Европейския орган по труда (ЕОТ), която бе връчена на официална церемония в град Брюксел, Кралство Белгия. Грамотата и плакетът, които Агенцията получи, са за проекта, изпълняван съвместно с консултативните центрове по трудово право Arbeit und Leben Berlin-Brandenburg (AuL), на тема: "Транснационално сътрудничество в подкрепа на български работници в строителния и други сектори“. Отличието е и доказателство за доброто сътрудничество и успешна дейност, които ИА ГИТ има с немската организация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase