Изкуственият интелект навлиза все повече при наемането в IT сектора, защото спестява време и подобрява прецизността при скрининга на кандидати. AI може да сканира CV-та и да анализира профили въз основа на конкретни критерии. Това посочва Кристина Стоенчева, експерт подбор на персонал.

Според нея има компании, които провеждат видео интервюта с AI анализ. При обучението AI може да идентифицира индивидуалните нужди на служителите от обучение въз основа на техните умения, както и области за подобрение.   

Според експерта в HR сектора Пенка Зяпкова AI със сигурност ще играе все по-важна роля в наемането и обучението на IT служители. Очаква се все повече да се автоматизират и процесите по селекция и наемане на нови кадри. AI може да помогне за намаляване на човешките предразсъдъци в наемането, т.e. той прилага обективни критерии за оценка, обясни тя.

Все повече IT компании предпочитат кандидати с диплома и релевантно образование и главната причина за това е нивото на ангажираност, необходимо за неговото завършване. Освен това академичното обучение дава солидна теоретична основа и задълбочено разбиране на концепциите в програмирането, алгоритмите и компютърните науки, смята Кристина Стоенчева.

Спад от 46% в търсенето на IT кадри: какво означава това за сектора

Според Пенка Зяпкова за по-джуниър ролите например е важно кандидатът да има висше техническо образование, защото за подобни роли се търсят базови знания и умения, които се изучават именно в университетите. За по-високите позиции акцент се поставя върху професионалния опит и практическите умения и знания на кандидата.

istock
istock

Относно това какви кадри се търсят, експертът обясни, че в последните години фрийланс специалистите стават все по-важна част от IT индустрията. Предлагат гъвкавост, разнообразие от умения и съответно са икономически изгодни за работодателите. В България фрийланс специалистите имат възможност да работят за международни клиенти, което им дава по-голяма възможност за намиране на проекти. Плюс е, че при фрийланс работата може да се работи изцяло дистанционно, което допълнително увеличава интереса от страна към фрийлансинга, смята Зяпкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase