Кандидатът за депутат от „Продължаваме Промяната-Демократична България“и бивш министър на икономиката Богдан Богданов заяви, че е възможно в следващите четири години средната работна заплата да достигне 4000 лв.

„Това е възможно да се случи. Но с общи усилия, няма единствено държавата чрез таргетирани мерки да постигне такъв ръст на заплатите. Той може да бъде постигнат от работниците, ако повишат продуктивността си“, допълни той пред NOVA.

Според него проблемът за предприятията, които първоначално са влезли в България с идеята за по-ниски оперативни разходи и заплати, е сериозен в Северна и Северозападна България.

Минималната заплата се вдига до 1272 лева

„В момента те просто не могат да си позволят ръст на заплатите, а пък ние искаме българските граждани да живеят по-добре, искаме заплатите да се увеличават. Когато една компания е тук с производство с по-ниска добавена стойност и за хората, които работят на машините, не изискват специални умения, тогава заплатите са по-ниски“, обясни той.


Богданов уточни, че ако имаме желание да подобрим икономическото състояние на тези региони, трябва да привличаме инвестиции.

„За да се случи всичко това, трябва да има целенасочена икономическа политика и хоризонт, в който да се работи таргетирано в тези райони“, допълни кандидат-депутатът.

Повечето българи на минимална заплата от догодина

„Заплатите се повишават през последните години, защото един от основните проблеми беше, че имахме едни 12 години, в които имахме застой“, каза Богданов.

„За да имаме по-добър жизнен стандарт, всички работещи от една страна и държавата трябва да се обединим около това, че повишаването на конкурентоспособността и иновативността са наш общ ангажимент“, твърди бившият икономически министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase