В неделя стана ясно, че ИТН ще върне неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство. Това означава, че наесен страната ни отново отива на избори.

Как обаче липсата на редовна власт се отразява върху доходите на българина? Анализ в студиото на „Здравей, България” по NOVA прави президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична почивка

Според изчисленията се очаква средната работна заплата за страната да достигне 2310 лв., а минималната - 1080 лв. от 2025 г. 

„Цените на хранителните стоки в България са много по-високи от тези в други европейски държави
– Полша, Румъния. Млякото и сиренето у нас са най-скъпи – по-скъпи, отколкото в Германия, Франция, Нидерландия и Хърватия. Тези цифри нямат обяснение”, подчерта Димитров.

По думите му бизнесът в някои региони на страната потиска цената на труда, мислейки си, че по този начин може да намери евтина работна ръка. 

istock
istock


Сред тези райони са Благоевград, Кърджали, Хасково и Смолян, твърди президентът на КНСБ. Според Димитров на тези места има между 7 и 10 големи субекта, които са се договорили да наемат служители на ниски заплати.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase