Трябва да внимаваме най-вече с тези, които имат неясен произход и съдържание. Това заяви пред БГНЕС д-р Андрей Велчев, председател на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.
 
„Несъмнено има бум на сайтове и платформи, по които се продават неща, в които не всичко е обяснено. Най-големият проблем е този за хората с диабет, защото на някои добавки пише, че са без добавена захар. Това не означава обаче, че вътре няма захар“, обясни д-р Велчев. Той уточни, че в тях може да има естествена захар и тя да е от някои плодове като банани или ябълки. „Не всичко е упоменато на етикетите“, обърна внимание медикът.
 
Той посъветва, че е добре хранителните добавки да се приемат след консултация с лекар. „Препоръчително е, но българинът не обича да го съветват. Статистиката води, че рядко ходим на годишен преглед, въпреки че е задължителен, а това би било добре да се промени“, обясни председателят на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.
 
Той припомни, че сдружението му се грижи за това да има информационни кампании. „Сам потребителят има информиран избор, когато потребява нещо за сметка на друго. На голяма част от хранителните добавки ясно е написано, че те не са заместители на естествени продукти, а са добавки към начина, по който се храним”, поясни д-р Велчев.

Продават незаконно лекарства от Турция

Той припомни, че фитнес активните граждани използват прекалено много хранителни продукти и от сдружението наблюдават тази статистика. „Нашата платформа неведнъж е търсила интервюта и мнения от представители на фитнеса и на професионалния спорт. Радваме се, че има една международна допинг асоциация, която успява да контролира и това създава стрес и притеснение у от един спортист, който все пак внимава какво консумира”, каза д-р Велчев и продължи: „Съответно, ако един млад човек избера професионалния спорт, той се консултира със своя шеф на спортния клуб, със своя треньор и не пие, така да се каже, на око нещо, което би подобрило физическото му състояние“.
 

istock
istock

Той поясни, че масово се пие магнезий, но припомни, че той би могъл да бъде вреден, ако се ползва прекалено много и то над предпочитаната дневна доза.
 
Д-р Велчев бе категоричен, че ще се борят с всички усилия, които имат не само да привличат институциите, но и да ги задържат върху дебата. „Търсим съдействие най-вече от училищните директори, от Министерството на образованието и Министерството на спорта, защото тази тема трябва да залегне от най-ранния етап на образованието”, смята медикът.
 
Според него с помощта на държавата и неправителствения сектор може да се гарантира спокойствието на българския потребител.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase