Служители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разкриха схема за фишинг измами, след подаден сигнал от столичанка на 19 юли.

Тя сигнализирала за възможна финансова измама и съобщила, че преди два дена е получила на имейла си фактура за превод на голяма сума пари, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка.

Внимание: Продължава вълната с фалшиви имейли от името на Здравната каса
 

В хода на разследването на отдел „Икономическа полиция“ е установен нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама.

Трима души са задържани за участие в престъпната схема, след като са посетили банков клон в опит да изтеглят преведената сума.

istock
istock

При извършения обиск в жилищата им са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи за МПС.

Образувано е досъдебно производство. Разследването продължава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase