Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова призова гражданите да се запознаят със своите права и задължения преди сключването на договор по време на презентации извън търговския обект, съобщиха от пресцентъра на Комисията. 

"За да се привлекат потребителите, се организират специални презентации в хотели, офиси, клубове, щандове за изложения, по време на спортни събития и други", обясни Филипова, цитирана в съобщението.

Тя акцентира, че потребителите трябва да са много внимателни при сключването на договори за покупка на стоки, защото договорът влиза в сила от момента, в който доставчикът е получил съгласието на потребителя в писмена форма.

Спряха сайт за нерегламентирана продажба на лекарства

"Този метод на търговия често е насочен към хора от пенсионна възраст, поради което те трябва да са особено внимателни, когато купуват стоки извън търговския обект, защото служителите, които презентират стоките, са добре обучени професионалисти и могат да бъдат много убедителни", допълни тя, цитирана от пресцентъра на КЗП.

istock
istock

Председателят на КЗП припомни на потребителите, че те не са поканени на събитията, организирани от търговеца, за да им бъдат предоставени безплатни подаръци, а целта е те да закупят определени, най-вероятно скъпоструващи стоки, най-често на кредит.

"В тази връзка гражданите трябва добре да обмислят и преценят дали продаваната стока им е необходима и дали е по джоба им", каза Филипова.

Тя подчерта, че тези покупки много често са свързани с теглене на значителен кредит, а това затруднява упражняването на право на отказ от договора.

Потребителят има право да се откаже от сключения договор и да върне закупената стока в 14-дневен срок от датата на получаването ѝ.

Какво установиха проверките при онлайн магазините

„Преди да върнете стоката, трябва да информирате търговеца, че се отказвате от сключения договор“, допълни още г-жа Филипова и акцентира, че комуникацията трябва да бъде писмена – по имейл или с писмо по поща или куриер, защото телефонните разговори трудно могат да бъдат доказани. Също така стоката до търговеца да не се изпраща с наложен платеж, защото той не е длъжен да я заплати и може да откаже приемането ѝ.

Търговецът следва да възстанови сумата за покупката по начина, по който е заплатена, в 14-дневен срок от получаването ѝ обратно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase