Закупуването на имот ново строителство може да бъде изгодна инвестиция, но само ако се направи правилно. Много често купувачите се сблъскват с проблеми, като некачествено строителство или неспазени срокове. За да избегнете тези рискове, важно е да разпознаете ключовите знаци, които показват, че даден имот е построен с внимание към качеството. 

Всеки вид строителство има предимства и недостатъци, но когато става въпрос за сравнение между старо и ново строителство, то предимствата на новото надделяват. В тази статия ще научите как да разпознаете добрите имоти ново строителство. 

Как да оценим качеството на новото строителство? 

Ново строителство се свързва с модерни технологии и съвременен дизайн, но това не винаги гарантира качество. Всеки купувач трябва да обърне специално внимание на няколко ключови фактора, които влияят върху стойността и дългосрочната устойчивост на имота. Не е достатъчно да разчитате на външния вид – важно е да се вгледате в използваните материали, начините на строителство и останалите детайли, които са ключови за качеството на сградата. 

Висококачествени материали 

Материалите, използвани в процеса на строителство, са от основно значение за здравината и устойчивостта на сградата. Добре изолираните стени, качествената дограма и здравите покрития са само част от елементите, които трябва да се разгледат. Когато се използват иновативни материали, като топлоизолационни панели и енергоефективни технологии, можете да сте спокойни, че имотът ще е по-удобен и по-икономичен за поддръжка. 

istock
istock

Обърнете внимание и на фасадата на сградата – често тя е индикатор за качеството на строителството. Ако е изградена с модерни и качествени материали, тя не само ще е по-красива, но и по-устойчива на външни влияния. 

Модерни строителни технологии 

Новите сгради трябва да отговарят на най-високите стандарти за енергийна ефективност и устойчивост. Това се постига чрез използването на модерни строителни технологии, които не само оптимизират процесите на строителство, но и подобряват качеството на крайния продукт. Важно е да разберете какви технологии са използвани при изграждането на имота, защото те ще повлияят както на комфорта в жилището, така и на месечните Ви разходи за енергия. 

Важността на строителя и инвеститора 

Изборът на качествен имот би трябвало да започва с избора на добър строител и инвеститор. Проучването на тези фирми е ключово за успеха на сделката. Важно е да се знае дали фирмите имат опит и какви са резултатите от предишните им проекти. 

Проучете историята на строителната фирма 

Историята на строителната фирма може да Ви даде много информация за нейното качество. Ако фирмата има завършени проекти, които са получили положителни отзиви от собствениците, това е знак, че и Вашият имот ще бъде построен по същите високи стандарти. Препоръчително е да се свържете с предишни клиенти и да попитате за техния опит. Това ще Ви даде ясна представа за това какво да очаквате. 

istock
istock

Предварителен договор 

При закупуване на имот на зелено, е важно да се обърне внимание на предварителния договор за покупко-продажба. Този договор трябва да бъде изготвен професионално и да съдържа всички важни условия, които ще защитават Вашите права като купувач. Често е добра идея да наемете адвокат, който да прегледа договора и да предложи корекции, които да осигурят по-голяма защита за Вас. 

Важността на енергийната ефективност 

Енергийната ефективност е изключително важна характеристика на новите сгради. Енергийно ефективните сгради дават възможност дългосрочни икономични разходи и по-добро качество на живот. 

Топлоизолация и дограма 

Качествената топлоизолация може да направи огромна разлика в месечните Ви сметки за енергия. Изолацията на стените и дограмата на прозорците играят важна роля за задържане на топлината през зимата и хладината през лятото. Ако дограмата е съвременна и добре инсталирана, тя ще спомогне за по-добра звукоизолация и по-ефективно управление на вътрешната температура. 

Как да откриете качествени имоти ново строителство? 

Намирането на качествен имот ново строителство може да бъде предизвикателство, но с правилните стъпки и консултация със специалисти, процесът може да стане по-лесен. Брокерите на недвижими имоти са добър източник на информация и съвети за новите проекти на пазара. Те могат да Ви насочат към строители и инвеститори с добра репутация и да помогнат да избегнете потенциални рискове. 

Добра идея е да правите внимателни огледи на имотите, като се уверите, че всички детайли съответстват на стандартите за качество, които търсите. Също така е препоръчително да разчитате на съветите на професионалисти в сферата на недвижимите имоти, които могат да Ви консултират по всякакви въпроси, свързани с новото строителство. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase