Изборът на подходящо жилище и финансирането му с ипотечен кредит е важна стъпка, която изисква време, проучване и правилни решения. Независимо дали търсите първия си дом или инвестиционен имот, е важно да обърнете внимание както на характеристиките на самия имот, така и на условията на ипотечния кредит. В тази статия ще ви предложим 5 съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

1. Разгледайте квартала преди покупката

Преди да се ангажирате с ипотечен кредит за покупка на жилище, е важно да изберете правилния квартал. Посетете го по различно време на деня – сутрин, следобед и вечер, за да добиете цялостна представа за живота там. Разгледайте наличните удобства като магазини, училища и транспорт. Включете се в местните Facebook групи, за да получите информация за проблеми, които може да се отразят на вашето решение като например планирани строежи, проблеми с паркирането или престъпност. Така ще се уверите, че инвестицията ви, подкрепена от ипотечен кредит, е в правилната локация.

2. Обмислете възвръщаемостта на инвестицията и ипотечния кредит

Покупката на имот е дългосрочна инвестиция, но също така и поемане на ангажимент по ипотечен кредит. При вземането на кредит, обмислете как пазарът на недвижими имоти се развива в района, в който купувате. Увеличението на цените на жилищата може да повиши стойността на вашата инвестиция, но също така и месечните вноски по ипотечния кредит. Важно е да изчислите възможната възвръщаемост – ако планирате да отдавате имота под наем, доходът трябва да покрива разходите по кредита и поддръжката. Консултирайте се с експерт, за да прецените дали предложените условия на ипотечния кредит са подходящи за вас.

3. Внимавайте с обещания за лесни преустройства

Преди да решите да финансирате покупката с ипотечен кредит, уверете се, че жилището, което купувате, не изисква скъпи преустройства. Много продавачи ще ви убеждават, че лесно можете да съборите стени, да разширите стаи или да направите други промени. Такива обещания могат да се окажат нереалистични или да доведат до непредвидени разходи. Консултирайте се със строителен инженер, за да установите дали предлаганите промени са възможни и колко ще ви струват, преди да поемете ангажимент за ипотечен кредит, който да покрива допълнителни ремонтни разходи.

4. Оглеждайте за скрити дефекти

Когато обмисляте финансиране чрез ипотечен кредит, е важно да огледате имота внимателно за скрити дефекти. Основен или козметичен ремонт може значително да повлияе на вашия бюджет и вноските по кредита. Винаги проверявайте за признаци на мухъл, течове, проблеми с изолацията и остарели инсталации. Ако имотът се нуждае от сериозни ремонти, това може да увеличи общите разходи по ипотечния кредит, така че планирайте внимателно, за да избегнете неочаквани финансови тежести.

5. Не отлагайте покупката на мечтания имот

Въпреки всички предизвикателства, които може да срещнете при избора на имот, не отлагайте това важно решение. Банка ДСК предлага ипотечни кредити, с които можете да сбъднете мечтата си за нов дом. Освен това, можете да се възползвате от онлайн консултация с наш експерт, който ще ви помогне да изберете най-подходящите условия за вашите нужди. Така ще сте спокойни за финансирането и ще можете да се концентрирате изцяло върху избора на идеалното жилище.

С тези съвети ще бъдете по-подготвени за процеса на покупка на имот и избора на правилния ипотечен кредит. Не забравяйте, че правилното решение изисква внимание както към детайлите на самия имот, така и към условията на финансирането.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase