Нуждата от ежедневен прием на чиста вода е причина за нарастващото търсене на системи за нейното филтриране у дома или в офиса. На пазара съществува огромно разнообразие от марки и модели, като за момента изборът на системи за обратна осмоза е най-популярен.

Въпреки новите материали и технологии, вложени в една система за пречистване на вода с обратна осмоза, а и в останалите без мембранна технология, всяка система се нуждае от постоянна поддръжка. Само тогава ще бъдете сигурни, че закупената от вас система ще ви доставя вода с перфектно качество и ще работи безпроблемно по-дълго време.

Изискванията за правилна поддръжка са посочени от производителя в инструкциите към продукта. Макар че между отделните системи съществуват различия, обслужването им най-общо включва:

Смяна на филтрите

Важна стъпка от основната поддръжка на системите за пречистване на питейна вода е периодичната подмяна на филтърните елементи. Те често се продават в комплект и на опаковката се изписва периодът за смяна.

Критерий за смяна могат да бъдат не само препоръките на производителя, но и степента на замърсеност на вашата вода и обемът на потребление. Колкото те са по-големи, толкова по-често трябва да слагате нови филтри.

istock
istock

Поставените на входа на системата сегменти се сменят през 1,5-3 месеца. Филтрите с активен въглен са с обичаен капацитет за адсорбиране до 8000 л и периодът за смяната им е от 6 до 12 месеца.

Ако притежавате система за пречистване на чешмяна вода с обратна осмоза, предфилтрите се сменят на 6 месеца, постфилтрите – на 12 месеца, а самата мембрана – на 2-3 г.

Много системи от висок клас съдържат и UV лампа, като нейната смяна е препоръчително да бъде на всеки 1,5 до 3 месеца.

Заедно с премахването на старата мембрана задължително се подменят и маркучите, и буферният съд.

Най-високият клас системи разполагат с опция за известяване при нужда от смяна на филтрите. Самата процедура не е трудна и не изисква специални умения и/или апаратура.

Дезинфекция на системата

Почистването и дезинфекцирането на системата трябва да се прави поне веднъж годишно и обикновено това е след т.нар. „голям сервиз” – смяна на предварителните филтри и постфилтрите. Дезинфекция се извършва задължително и при неприятен вкус на водата или необичайна миризма, както и след по-дълъг период на бездействие на системата.

istock
istock

Обикновено при закупуване на система за пречистване на вода комплектът съдържа и дезинфекциращ препарат под формата на прах или гранули. За система за обратна осмоза може да се закупи и дезинфекциращ комплект, включващ дезинфекциращ гранулат, линеен филтър, маркуч и фитинг.

Всеки дезинфектант се придружава с подробни инструкции за начина на използване. Важно е да се обърне внимание на резервоара за съхранение на водата, пречистена с обратна осмоза. В него след период на бездействие остава течност, предпазваща мембраната от изсъхване.

Регулярна профилактика

След като вече сте закупили вашата филтрираща система, може да разчитате на гаранционно и извънгаранционно обслужване от фирмата доставчик. Към него се отнася и регулярната профилактика, която да предотврати появата на сериозни проблеми.

Профилактиката включва подмяна на комбинацията от филтри и UV лампата, дезинфекция на студения цикъл на водата с препарат, както и подмяна на захабени елементи.

Декалциране на системата

За омекотяване на варовита вода се използват отделни сегменти за омекотяване, но за почистване на котлен камък в системите за питейна вода ще ви послужат и специални препарати.

Ако системата не съдържа омекотяващ филтър с йонообменна смола, може да декалцирате с препарат. В случай че имате абонамент за извънгаранционно обслужване с фирмата доставчик на системата, той ще включва и декалциране при необходимост.

Навременната и правилна поддръжка на системата за пречистване на вода гарантира максималната ѝ ефективност, безопасна експлоатация и дългосрочна употреба. Само тогава ще сте сигурни, че тя ще работи безпроблемно и ще доставя винаги прясна и качествена вода за пиене.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase