От 1 юли хартиените ваучери за храна бяха заменени от електронните. Те са на изцяло електронен носител - пластика или виртуална карта.

Плащанията с карта се извършват на ПОС терминалите в търговските обекти, които имат сключен договор с оператор на ваучери за храна. Не е необходимо обектите да инсталират нов софтуер или нещо подобно, подчерта в интервю за Радио Варна Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

В първите дни след влизането в сила на електронните ваучери, в някои търговски обекти изпитват затруднения при разплащането с тях, съобщи БНР след получени сигнали от свои слушатели.

По-лесно ли ще плащаме с електронните ваучери

При проверка в една от големите вериги се установи, че подобни проблеми няма. В повечето обекти, на ПОС терминалите може да се плаща директно от телефона със съответното приложение.

Таня Обущарова напомни, че освен пластика, електронните ваучери могат да бъдат и под формата на виртуална карта.

istock
istock

"Това е мобилен портфейл, на който можете да качите своя ваучер за храна. Мобилното приложение дава и много предимства на потребителите, защото там те могат да следят наличността по своите ваучери и да виждат всяка една транзакция", подчерта Обущарова.

Електронните ваучери се използват предимно за пазаруване на хранителни продукти, но се наблюдава тенденция много българи да си плащат с тях и в заведения за бързо хранене или други подобни обекти. Това е възможно само ако заведението е сключило договор с оператор на ваучери. Такава информация може да се намери в мобилното приложение.

Ваучерите за храна вече са електронни

"Много потребители започнаха да ползват ваучерите повече за закуска, кафе или за обяд, отколкото за пазаруване", коментира още Обущарова.

Ако все още разполагаме с хартиени ваучери, ще можем да плащаме с тях до изтичане на срока им за ползване.  За разлика от хартиените, при електронните ваучери няма да е необходимо да се закръгля сумата, поясни още експерта. 

Тя беше категорична, че при плащане с електронни ваучери не се начисляват такси

При изгубване на пластиката или на ПИН кода, тя може да бъде блокирана от потребителя подобно на банковите карти. 

"Потребителите трябва да се свържат с оператора, издател на техния електронен ваучер. А тези, които са с мобилно приложение, могат само да блокират ваучера", каза Таня Обущарова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase