След сигналите са взети проби за торове и пестициди директно от нивите на регистрирани екопроизводители, съобщи NOVA.
От 63 проби, 14 показват наличие на неразрешени вещества дори за традиционното земеделие. Сигналите са предимно за култури като рапица, кориандър и пшеница.
За да се наричат едни продукти био, не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми.
Продукти с надписи „еко”, „био” и „органик” откриваме вече в почти всички магазини. Когато пазарува „чиста” храна за трапезата обаче потребителят Биляна Иванова винаги има едно на ум.
„Като видим „еко” или „био, сме по-склонни да го купим, защото мислим, че е по-здравословно. Но когато видя, че нещо е много красиво, много лъскаво и няма никакви дефекти, започвам да се съмнявам как точно е отглеждано“, споделя тя.
istock
„Тази година, при извършване на проверка в търговската мрежа, е установено предлагането на студен чай като биологичен, а всъщност той не е бил такъв. И причината е, че търговецът няма сключен договор с контролиращо лице“, заяви Румяна Йорданова от Агенцията по храните.
Най-често фалшифицираните храни по света и в България
Контролът започва именно от така наречените сертифициращи органи – частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите.
За България те са 14. Контролът върху тях пък се извършва от министерство на земеделието. За първа година проверките са много повече, а освен на случаен принцип, се извършват и след анализ на риска на производителите.
„Тази нова система на контрол може да гарантира в голяма степен доверия по оста производител-потребител“, поясни зам.-министърът на зедемелието Чавдар Маринов.
Последните проверки на министерството на земеделието са на терен – директно на нивата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са обявили, че произвеждат био култури. Всяка пета проба се оказва „замърсена”.
istock
Био храните можем да разпознаем не само по етикета, но и по външния вид, смятат и производители, и потребители.
„Много лесно в магазина мога да разгранича тези фалшиви домати, които имат вкус на пластмаса, не и на домат. И обикновено гледам да пазарувам неща, които изглеждат по-реалистични за сезона си“, коментира Биляна Иванова.
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0