Това е повече от шест пъти брутния вътрешен продукт на България, показва доклад на Организацията на обединените нации.
Около 14 процента от цялата храна, произвеждана всяка година, е загубена. Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа отговарят за най-голям дял, показва докладът.
2040 лева за парче торта от 14-каратово злато
Подобряване на условията за съхранение на храната на студено и по-добра инфраструктура биха помогнали за намаляване на загубите.
За пълно справяне с проблема обаче е нужна по-детайлна информация за веригата на доставки, се казва още в него.
istock
Световните лидери обещаха да намалят наполовина изхвърлянето на храна на ниво магазини и потребители до 2030 г., както да помогнат за намаляването на загубите при производство.
Идва ли краят на домашната ракия
Компаниите също се опитват да подобрят ефективността в индустрията.
Потребителите също са отговорни за огромни загуби. Около 37 процента от животинските продукти и потенциално около една пета от плодовете и зеленчуците биват изхвърляни след закупуването им.
По-богатите нации изхвърлят повече храна.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0