Комисията за финансов надзор предупреди подназорните си лица за преминаване към следващия етап на работата за въвеждане на еврото в страната, в който небанковият финансов сектор има съществена роля.

Съгласно Плана за действие към Плана за въвеждане на еврото КФН в срок до 30 ноември 2024 г. е необходимо да започне процесът на подготовка на информационните системи в небанковия сектор за работа с евро. Министърът на електронното управление издава методически указания относно адаптирането на информационните системи, обработващи финансова информация, във връзка с въвеждането на еврото

В срок до 31 март 2025 г. трябва бъдат изпълнени процесите по адаптиране на информационните системи за работа с евро на всички инвестиционни посредници, управляващи дружества, лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, застрахователни дружества, презастрахователни дружества, пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях фондове, както и на останалите поднадзорни на комисията лица.

До края на март 2025 г. трябва да бъдат изпълнени процесите по адаптиране на информационните системи на „Централен депозитар“ АД за работа с евро, като бъде осигурено адаптиране на поддържаните регистри и системите за клиринг и сетълмент. До тогава е и срокът за адаптиране на информационните системи за работа с евро на „Българска фондова борса“ АД и останалите места за търговия на финансови инструменти.

Предлагат промени в плащанията заради еврото

До този срок трябва бъдат изпълнени процесите по адаптиране на информационните системи за работа с евро на всички инвестиционни посредници, управляващи дружества, лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, застрахователни дружества, презастрахователни дружества, пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях фондове, както и на останалите поднадзорни на комисията лица.

istock
istock

В резултат на датата на въвеждане на еврото трябва да бъдат конвертирани всички салда по всички счетоводни сметки (активи, пасиви, капитал), допълват от КФН.

Необходимо е да се започне и работата по привеждане в съответствие с всички останали общи и специални изисквания на Закона за въвеждане на еврото в Република България, като КФН подчертава необходимостта от изпълнение на мерките по Плана, както и тяхното приключване в очертаните срокове.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase