90% от европейците, които инвестират в хотели, са оптимисти и планират поне да запазят, но по-често да увеличат размера на активите си през 2024 г. Отговорите на професионалисти са в основата на доклада на CBRE, цитиран от Prian.ru.

От началото на пандемията предлагането в сегмента е ограничено, а пазарът на търговски имоти в Европа преживява трудни времена.
 
Високите темпове повлияха на търсенето; обемите на продажбите през първото тримесечие на 2024 г. паднаха до 13-годишно дъно. Но различните сегменти се чувстват различно. Офисите никога не са се възстановили напълно от последствията от ковид пандемията, но секторът на хотелиерството очевидно се възстановява.

Динамика на цените 
 
Според годишния European Hotel Valuation Index (HVI) на глобалната консултантска компания HVS ръстът на стойността на хотелите през 2023 г. е скромен от около 1%. Това забавяне следва стабилен растеж през 2021 г. и 2022 г., при които се отчетоха повишения на HVI съответно с 3,8% и 4,5%. Средната цена на хотелите в Европа е приблизително 97% от цифрата за 2019 г.
Европейски градове с най-скъпите хотели са Париж, Лондон, Цюрих, Амстердам, Рим, Женева, Флоренция, Милано, Барселона и Мадрид.
 
Най-търсените хотелски имоти

През 2024 г. инвеститорите - компании за развитие, собственици на хотели, оператори - смятат луксозните проекти за най-обещаващи, според CBRE. Една от основните причини за оптимизъм беше стабилността на оперативните показатели на луксозните хотели с осезаемо задържано търсене. Освен това луксозният сегмент процъфтява, като успешно предпазва от инфлацията.
 
На кои места в Европа хората най-често искат да купуват хотели?
 
Обединеното кралство остава най-популярната дестинация за инвестиции в хотелски имоти, но през 2024 г. Испания е много близо до лидерството. През 2023 г. обемът на сделките в испанския хотелиерски сектор достигна 4,1 милиарда евро и възлиза на 36% от общите инвестиции в търговски имоти в страната и 28% от обема на инвестициите в хотелския бизнес в Европа.
 
И въпреки че Лондон все още е лидер в търсенето, Мадрид, след като изпревари Париж, се доближи до върха на класацията и зае второто място.
 

istock
istock

През 2024 г. испанският хотелски сектор продължи динамиката си на растеж: средният разход за нощувка в хотелите има тенденция да нараства. В същото време собствениците се възползват от момента и увеличават печалбите.
 
Топ 10 на най-търсените дестинации за инвестиции в хотел са Лондон, Мадрид, Париж,  Рим, Амстердам, Барселона, Дъблин, Милано, Атина и Берлин

Семейни и апартхотели остават без заведения

Къде трябва да се намират обещаващите хотелски имоти?
 
 86% – централни и бизнес райони
 80% – курортни съоръжения
 52% – второстепенни градове
 35% – близо до летището
 18% - предградия

Централните и бизнес райони бяха по-малко търсени веднага след пандемията (в същото време курортните локации станаха по-популярни), но сега инвеститорите промениха мнението си.

Популярни инвестиционни стратегии

Инвеститорите смятат, че най-предпочитаната стратегия за увеличаване на паричния поток е експлоатацията на съществуващ имот и увеличаването на печалбите чрез повишаване на заетостта и цените за настаняване.

istock
istock

На второ място е опортюнистичният подход към инвестициите. Обикновено такива имоти изискват значително обновяване, за да реализират своя потенциал. Често по време на покупката те са просто празни. Тези обекти могат да донесат максимален доход, но са и най-рискови. Освен това те обикновено изискват взимането на кредит с по-високи лихвени проценти.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase