По-високи социални и енергийни помощи, по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-висок праг за получаване на социална пенсия за старост.

Това ще влезе в сила от 2025 година, ако правителството приеме по-високата линия на бедност. Предлага се тя да стане 638 лв. Тази година линията на бедност е 526 лева или това означава сериозно увеличение с 21,3%  или със 112 лв.

Социалните помощи са свързани с линията на бедност от 1 юни, а от няколко години хората с увреждания също получават увеличение с нейната промяна. По линията на бедност се равняват и помощите за реинтеграция, отглеждане на дете при роднини и близки, отглеждане на дете в приемно семейство.

За хора с от 50 до 70,99% степен на увреждане помощта сега е 36,82 лева, тъй като е определена на 7% от линията на бедност. Ако повишението й се приеме помощта ще стане 44,66 лева.

За тез със степен на увреждане от 71 до 90% помощта е 78,90 лева или 15% от линията на бедност и ще стане – 95,70 лева.

А над 90% степен на увреждане – от 131,50 лева ще се увеличи на 159,50 лева.


За хора с над 90% увреждане и чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност помощта сега е 157,80 лева или 30 на сто от линията на бедност и ще стане 191,40 лева.

За тези над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, за военна или гражданска инвалидност или наследствена пенсия, сега взимат 299,82 лева или 57% от линията на бедност. От януари 2025 г. те ще получават 363,66 лева.

С повишаването на линията на бедност ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост. Причината е, че социалната пенсия за старост се отпуска на хора, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца. В общия доход не се включват добавките към пенсиите, помощите от социалото подпомагане, енергийните помощи, детските и т.н.Право на хората с увреждания на финансова подкрепа под формата на целеви помощи
 

istock
istock

Целевите помощи се предоставят въз основа на заявена и установена потребност при индивидуално оценяване, за което лицето с увреждане, негов законен представител или упълномощено от него лице, подава изискуемите документи в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, сред които е и попълнен формуляр за самооценка. В този формуляр се заявява потребността за отпускане на конкретна целева помощ, както и друга информация, предвид заложените специфични критерии за различните целеви помощи.

Вдигат сериозно линията на бедност

Целевите помощи се отпускат от дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицето с увреждане, въз основа на заключенията в изготвена индивидуална оценка на потребностите, и се предоставят за:
 
- покупка на лично моторно превозно средство (до четирикратния размер от линията на бедност за съответната година или за следващата година сумата ще бъде 2552 лева) за лица, чието придвижване е затруднено, за ако отговарят и на следните допълнителни условия: средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от линията на бедност; имат определена от ТЕЛК/НЕЛК над 90 на сто вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност; са работещи или учащи.
 

istock
istock

- преустройство на жилище (до двукратния размер от линията на бедност за съответната година – 1276 лева) на хора с трайни увреждания с над 90 на сто степен трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и деца с определени вид и степен на увреждане, придвижващи се с инвалидна количка, ако средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от линията на бедност;
 
- балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, предоставяни веднъж годишно, съобразно нуждите на лица с трайни увреждания с над 90 на сто намалена работоспособност, деца с трайни увреждания и военноинвалиди, при наличие на медицинско предписание от лекар специалист. Целевата помощ е в размер до 80 на сто от линията на бедност за съответната година или 510 лева за 2025 г., но не повече от действително направения разход съгласно представените документи;
 
- наем на общинско жилище на хора с трайни увреждания, ако са самотни или са самотни родители с дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение и договорите за наем са сключени с техните законни представители. Целевата помощ е в размер на нормативно определения наем по реда на Закона за общинската собственост и се превежда от дирекции „Социално подпомагане“ след представяне на разходооправдателен документ от съответната община.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase