Обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв. , увеличение с 29 лв. над предложения размер от 638 лв., се казва в позиция на КНСБ. Тя беше представена по време на онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище за обсъждане и даване на становище относно проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов.
 
КНСБ продължава да настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинство. Целта на линията на бедност, особено в условията на България, е не само да дава ориентир за равнището на бедност, а да насочва и политиките, осигуряващи финансова подкрепа на нуждаещите се.

В този смисъл КНСБ счита за належащо да се осъществява ежегодна оценка/проверка на адекватността на размера на линията на бедност, като се прави съпоставка с целево разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинство.

КНСБ припомня, че през 2019 г. бе приета Методиката за определяне линията на бедност с ПМС 241/24.09.2019 г., в която размерът на линията на бедност за страната се определя, като се използват данните за линията на бедност от изследването на SILC (Евростат) за предходната година, след което размерът се индексира с цените на малката по състав кошница за м. декември на предходната година на годишна база.

Вдигат сериозно линията на бедност

През 2021 г., споменатата Методика за определяне на линията на бедност за страната бе променена (с Постановление №277 на МС от 12.08.2021 г., ДВ, бр. 68 от 2021 г.) , като корекцията за индексиране с цените за малката по състав кошница за м. декември на предходната година се отмени. Целта на изменението бе размерът на линията на бедност в България да се определя единствено от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”. Както е известно, изследването на SILC се осъществява на база доходите от годината преди предходната, т.е. на практика равнището на ЛБ по Евростат отразява състояние на доходите от 2022 г., а тя ще се прилага през 2025 г.
 

istock
istock

С тези промени се допуска твърде голям времеви лаг между годината на изследване на доходите и годината, към която се прилага линията на бедност (референтната година на дохода е 2022, годината на провеждане на изследването е 2023, а годината на прилагане на линията на бедност е 2025).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase