Трима души са задържани за изработка и разпространение на фалшиви банкноти с номинал от 50 лева, 50 долара и 500 евро с изключително високо качество в печатница в Шумен.

Заместник-директорът на ГДБОП Боян Раев нарече фалшивите пари „супербанкноти“.

Работата по случая започва през 2020 година. 2023 година е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Шумен и от тогава работата е изключително активна, за да се увенчае с успех на 16 октомври. За разбиването на престъпната схема ГДБОП си е сътрудничила успешно с Европол и "Сикрет сървиз".

Разкриха печатница за фалшиви пари

Анализите показват, че 500-евровата банкнота е т.нар. "суперфалшификат" – с много високо качество и защитни елементи, съобщи Раев.

50-левовите банкноти са намирани в търговската мрежа. Тези банкноти минават машинната проверка, минават и през банкомати.

istock
istock

Задържани са три лица като и тримата са с различни мерки за принуда, съобщи още зам.-директорът на ГДБОП. Един е с мярка за постоянно задържане, вторият е под домашен арест, а третият – с парична гаранция. 

Расте броят на фалшивите столевки

На два от адресите в Шумен са намерени множество доказателства, които доказват производството и разпространението на неистинските парични знаци. Намерени са плаки и готови завършени 500 евро от суперфалшификати, има банкноти и от 50 долара.

Боян Раев съобщи, че тази престъпна дейност е могла да наруши финансовата сигурност както на България, така и на други европейски държави.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase