Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за определяне на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025-а година.

Документът предвижда размерът й да е 1077 лева вместо досегашните 933 лева или увеличение със 144 лева. Според разпоредбите на Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година. По закон новата минимална заплата за следващата година се определя до 1 септември на настоящата.

Синдикатите настояват да започнат разговори за определяне на заплатата за издръжка

Работодателските организации обаче смятат, че има грешка в изчисляването на минималната работна заплата у нас. Това става ясно в становище на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Затова от АИКБ настояват Народното събрание на Република България в най-кратък срок да отмени неадекватния член 244 от Кодекса на труда.

„Подчертаваме още веднъж, че нашите позиции и искания не са основани на корпоративен егоизъм от страна на работодателите, а от необходимостта този важен икономически показател - минималната работна заплата за страната - да отразява действителните икономически реалности и да бъде адекватна, каквато е и препоръката на европейската директива“, се казва в становището.

istock
istock

От организацията подчертават, че средната брутна месечна работна заплата (СРЗ), използвана за изчисляване на минималната, не е основна, а брутна и обхваща множество допълнителни плащания. Според тях, ако се направят правилните изчисления, то минималната заплата трябва да бъде между 670 и 800 лева.

От синдикатите настояват в определянето на размера на МРЗ да бъдат вкарани всички елементи, които са съгласно Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС.  Според тях минималната работна заплата в България е най-ниската в Европейския съюз и това трябва да се промени. МРЗ трябва да бъде равна на жизнения минимум, както и жизненият минимум да не бъде облаган с данъци, искат още синдикатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase