Да се уреди търговията с криптоактиви,  предвижда нов Законопроект за пазарите на криптоактиви, качен за обществено обсъждане. Целта му  е в нашето законодателство да бъде транспонирана приетият през май 2023 г. от Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС Регламент (ЕС) 2023/1114 за пазарите на криптоактиви (РПКА), който е ключова част от пакета за цифровизиране на финансовите услуги.

С него за първи път на европейско ниво се установяват единни правила за издателите на криптоактиви, които досега не са били регулирани от други актове на ЕС в областта на финансовите услуги, и за доставчиците на услуги, свързани с такива криптоактиви.

Съгласно регламента криптоактивът е цифрово представяне на стойност или право, което може да бъде прехвърляно и съхранявано електронно посредством технология на децентрализирания регистър или друга подобна технология. В регламента криптоактивите се класифицират в три категории, в зависимост от това дали криптоактивите се стремят да стабилизират стойността си спрямо други активи, а именно:

- токени, обезпечени с активи

- токени за електронни пари

- криптоактиви, различни от токени, обезпечени с активи или от токени за електронни пари.


С проекта на закона сега се предлага Комисията за финансов надзор (КФН) да бъде национален компетентен орган за целите на регулирането и надзора върху: дейността на доставчиците на услуги за криптоактиви; на издателите на токени, обезпечени с активи и на издателите на криптоактиви, различни от токени, обезпечени с активи или от токени за електронни пари. С определянето на КФН за национален компетентен орган се осигурява единен надзор на всички дейности, свързани с търговията на криптоактиви, което цели да подпомогне ефективното и законосъобразно функциониране на пазара на криптоактиви и неговото бъдещо развитие.

istock
istock

Същевременно Европейската централна банка (ЕЦБ) и БНБ са определени като органи за банков надзор. Те са компетентни органи по отношение на:

- разширяване на обхвата на лиценза на кредитна институция с дейности по издаване на токени, обезпечени с активи, на електронни пари, включително на токени за електронни пари, и/или предоставяне на услуги за криптоактиви, по искане на кредитната институция;

Какъв процент от българите притежават и използват криптовалути

- отнемане на разрешение на кредитна институция за извършване на дейност по издаване на токени, обезпечени с активи, на електронни пари, включително на токени за електронни пари и/или на дейност за предоставяне на услуги за криптоактиви, по своя инициатива или по предложение на КФН;

- издаване на одобрения за придобиване на квалифицирани дялови участия, както и на одобрения за заемане на длъжност в ръководните органи в кредитна институция, която е издател на токени, обезпечени с активи, на електронни пари, включително на токени за електронни пари

istock
istock

Криптоактивите са една от основните области на приложение на технологията на децентрализирания регистър (ТДР). Те представляват цифрово представяне на стойност или на права и имат потенциала да генерират значителни ползи за пазарните участници, включително като платежно средство, способ за набиране или извършване на инвестиции и др.

Криптоактиви, като bitcoin и ethereum, съществуват и се търгуват повече от десетилетие. По оценки на ЕК към 2020 г. в глобален мащаб съществуват над 5000 криптовалути. Незначителна част от тях попадат в обхвата на съществуващите законодателни актове на Съюза в областта на финансовите услуги, показва анализ към законопроекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase