Има ли поскъпване на цените на петрола и има ли недостиг у нас? "В България са най-ниските цени на бензина и дизела в ЕС", заяви в "Денят започва" Светослав Бенчев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация.

Допълни, че цената на петрола у нас е с около 20 - 30 цента под средноевропейските цени. Относно това той посочи и че роля играе и данъкът, който се плаща към държавата, което е и основно перо в цените на горивата. Така се пълни държавната хазна, уточни Светослав Бенчев.

"В момента по отношение на цената нещата са изключително стабилни. Няма сериозни сътресения на пазара. Има различни цени на различни обекти в страната, нормална конкурентна ситуация", каза Бенчев.

Защо бензинът достигна стойностите на дизела по бензиностанциите

По мнението му двамата кандидат-президенти на САЩ ще направят всичко възможно, за да запазят нормалните граници на цените на горивата понеже това ще им помогне в предизборната кампанията.

istock
istock

Няма проблем с доставките към момента, уточни Бенчев, но оттук насетне ще се види какво ще стане, но не се очакват сериозни сътресения през следващите няколко месеца, допълни той.
 
Той отказа да коментира решението на КЗК с обяснението, че "никога не коментира такива на съдебни или други регулаторни органи".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase