Стандартът на живот в София и някои по-големи градове е висок. Трябва да се отделя повече внимание на тези региони, в които наистина има изоставане на доходите, и там да се концентрира вниманието. Това каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус".

През изминалата седмица КНСБ излезе с доклад, според който за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2615 лева. Месечната издръжка за един човек е 1872 лева.

"Според КНСБ 62% от населението получава доходи до това ниво. Данните им са осигурени на база данните за осигурителния доход на българите. Около 1/3 от работещите българи обаче не се осигуряват на реалните доходи и съответно данните не са точни“, посочи икономистът.

Работим повече заради ниските доходите у нас

Георги Вулджев отбеляза, че разликите в нивата на средната работна заплата по региони се различава значително.

"Средната заплата в столицата по последни данни е почти 3000 лева. Това не е нещо, което може да се адресира, като просто вдигнем минималната работна заплата на всички“, заяви той.

Икономистът коментира и доклада на Световната банка отпреди няколко седмици, според който България вече се нарежда сред богатите страни на глобално ниво.

istock
istock

"Сравнена с по-голямата част от света, България не е бедна държава. Ние се сравняваме най-вече със Западна Европа, която все още е един от най-богатите региони в целия свят. Ние сме си сложили най-високата летва и в рамките на Европейския съюз ние наистина сме най-бедни, но на глобално ниво дори България по доходи е богата“, посочи Вулджев.

По думите му заплатите в София са сравними със заплатите в редица други европейски градове.

Взимаме близо 9 пъти по-малки заплати от швейцарците

"По-високи са дори от Атина, сравними са с тези в Будапеща“, даде примери икономистът.

Липсата на спестявания е факт в почти целия развит свят, обясни Георги Вулджев. Един от основните фактори за това в последните години е инфлацията.

По последни данни инфлацията в България е 2,6% на годишна база. Според него е много мало вероятно тя да падне под 2%.

"Вероятно е във второто полугодие да има леко ускорение, защото вече виждаме сериозно покачване в цените на електроенергията. При нехранителните стоки и редица услуги все още има нива на инфлация над 3-4%. Инфлацията в средносрочен план е много вероятно да се движи в диапазона 3 до 4%“, прогнозира Георги Вулджев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase