Министерството на енергетиката обявява за обществено обсъждане условия за кандидатстване и за изпълнение на инвестиции за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници.

Целта на инвестицията е да се даде възможност за значително увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници (вятърна и слънчева) в енергийния микс и да се гарантира сигурността, стабилността и готовността на българската електроенергийна система.

Инвестицията се състои в подкрепа за изграждане и въвеждане в експлоатация на национална инфраструктура от съоръжения за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници с поне 3000 MWh използваем енергиен капацитет на равнището на електропреносната мрежа. Съоръженията за съхранение ще бъдат разпределени на територията на България и присъединени към електропреносната мрежа на ЕСО ЕАД. Изпълнението се осъществява чрез открити и конкурентни тръжни процедури въз основа на ясни, прозрачни и недискриминационни критерии за подбор на предложенията.

Тя също така ще допринесе за изграждането на интелигентни мрежи, като гарантира висока степен на балансиране и управление на претоварването на мрежите, което е необходимо за интегриране на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници.

Очакваният ефект е успешното интегриране в мрежата на съоръжения за съхранение на електрическа енергия на ниво електропреносна мрежа с поне 3 000 MWh, което ще подкрепи съществуващите и нови производствени мощности без да се застраши сигурността и стабилността на електроенергийната система, като по този начин се допринесе за увеличаване на дела на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и декарбонизация на сектора.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост за Инвестиция 8 "Национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници е 1 179 365 490 лева, като в частност безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е в размер на 1 153 939 700 лева.

ВЕИ централите искат гарантирани цени и изкупуване на тока
Darikfinance

Няма да има законово определен минимален размер за сумата, която може да получи всеки кандидат. Максималният размер на финансиране за едно предложение за едно предприятие  е 148 643 080 лева.

Какъв е процесът по инсталиране на фотоволтаик до 30 kW

Допустими са кандидати, които отговарят на следните критерии:

1) Да са търговци по смисъла на Търговския закон и да са регистрирани по реда на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или да са еквивалентно лице, регистрирано в държава членка на Европейското икономическо пространство.

2) Да са регистрирали надлежно информацията за своите действителни собственици съгласно изискванията от Закона за мерките срещу изпирането на пари

3) Кандидатите трябва да предоставят банкова гаранция за участие в размер на 3% от безвъзмездното финансиране, за което се кандидатства.

Банковата гаранция се предоставя като обезпечение, че кандидатът ще сключи договор за финансиране със Структура за наблюдение и докладване при одобрено за финансиране проектно предложение. В случай, че кандидатът се откаже от договора за финансиране, оттегли предложението си и/или не се яви да го сключи в срок до 15 работни дни от влизането в сила на решението за предоставяне на средства от НПВУ, структурата има право да усвои банковата гаранция.

При сключване на договора за финансиране и след предоставяне на банкова гаранция за изпълнение, банковата гаранция за участие се освобождава.

istock
istock

4) Да имат самостоятелно или чрез своя(ите) акционер(и)/съдружник(ци) собствен капитал от:

(а) 6 млн. лв. за проектни предложения за изграждане на съоръжение за съхранение с планиран капацитет >=  20 MWh и <= 50 MWh;

(б) 10 млн. лв. за проектни предложения за изграждане на съоръжение за съхранение с планиран капацитет > 50 MWh.

Изискването за собствен капитал може да бъде изпълнено само чрез директните акционерите/съдружниците на кандидата. Други лица, свързани с кандидата, не се вземат предвид при проверката на съответствието с изискването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase