През първото тримесечие на годината спрямо предходното реалното потребление на домакинствата на глава от населението е нараснало с 0,2 на сто както в Европейския съюз, така и в еврозоната.

В същото време реалният доход на домакинствата на глава от населението се е увеличил с 1,6 на сто в ЕС, както и с 1,5 на сто във валутната зона. Това разкриват най-новите сезонно изгладени данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата на институцията.

Реалното потребление на домакинствата в ЕС се разшири с идентичен темп (0,2 на сто) през предходното, четвърто тримесечие, а в еврозоната ръстът тогава бе с 0,1 на сто. По отношение на реалния доход на домакинствата - той расте с 0,6 на сто в ЕС през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база, както и с 0,7 на сто в еврозоната.

Българите очакват финансовото им състояние да се подобри през тази година

Компоненти на брутния разполагаем доход на домакинствата

През първото тримесечие на 2024 г. брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинално изражение и сезонно коригиран) се е увеличил с 2,7 на сто в ЕС и с 2,4 на сто в еврозоната. 

istock
istock

Увеличението се дължи основно на големия положителен принос на компенсациите за труд на служителите и социалните придобивки както в еврозоната, така и в ЕС. Текущите данъци и нетните социални вноски се явяват единствен отрицателен ефект, обясняват експертите на Евростат.

Повишава ли се стандартът на живот на българите

Коефициентът на спестяване на домакинствата расте в ЕС и еврозоната 

През първото тримесечие нормата на спестяване на домакинствата се е увеличила с 1,4 процентни пункта (п.п.) в ЕС и в еврозоната в сравнение с предходното тримесечие.

Коефициентът на спестяване се определя като съотношение на спестяванията в брутно изражение спрямо брутния разполагаем доход на домакинствата.

Сред страните от ЕС, за които има налични данни, нивото на спестяване на домакинствата се е увеличило в осем членки и е намаляло в други шест. Португалия регистрира най-голямо увеличение (+5,1 п.п.), следвана от Италия (+2,6 п.п.). В същото време най-голям спад се наблюдава в Унгария (-2,6 п.п.), Гърция (-2,0 п.п.) и Чехия (-1,9 п.п.).

Взимаме близо 9 пъти по-малки заплати от швейцарците

Инвестициите на домакинствата намаляват и в ЕС, и в еврозоната

През първото тримесечие на 2024 г. нивото на инвестициите на домакинствата намалява с 0,3 п.п. в ЕС, както с 0,1 п.п. в еврозоната, отнесено към предходното, четвърто тримесечие.

Сред страните членки, за които са публикувани данни, нивото на инвестициите на домакинствата се е увеличило в три държави и е намаляло в останалите единадесет. Гърция е с най-голямо увеличение (0,5 п.п.), докато най-голям спад се наблюдава в Унгария (-1 п.п.), Дания и Португалия (-0,5 п.п. за всяка) и Полша (-0,4 п.п.).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase