Идеята за финансова свобода може да се почувства като пресилена мечта - нещо, което само малцина успяват да изпитат след щастлива почивка или по време на пенсиониране след десетилетие работа. Но Шао Чун казва друго.

В продължение на осем години работа в Google, Чун живееше под възможностите си и постоянно заделя до 50% от заплатата си за инвестиции. Това му позволява да изгради значително портфолио на стойност 2 милиона долара, съобщава CNBC.
 
„Всъщност можете да постигнете финансова свобода, докато работите от девет до пет“, каза Чун.  Но когато бил съкратен през февруари, Чун осъзнал, че вече не трябва да разчита на заплата, за да се издържа.
 
Използвайки правилото за 4% като насока, Чун видя, че може удобно и безопасно да живее от инвестициите си, като изтегли 4% от портфейла си през първата година и същата сума, коригирана спрямо инфлацията, през всяка следваща година. На теория тази сума вероятно ще бъде достатъчно малка, за да може портфолиото му да го поддържа поне 30 години.
 
„Когато сте финансово свободни... тогава можете да имате тази гъвкавост или това въздушно пространство, за да правите действително това, което искате“, каза той.

Освен сумата, изтеглена от портфолиото му, Чун също прави пари, като преподава като професор на непълно работно време в Националния университет на Сингапур, създавайки образователно съдържание за канала си в YouTube „9 to 5 Millionaire Mindset“ и чрез бизнеса си с кариерно обучение.

istock
istock

Ето четирите ключови принципа, според които живее и които са му позволили да постигне финансова свобода:

1. Признайте, че крайната ви цел е да бъдете свободни


Първата стъпка към това да станете финансово свободни е да бъдете умишлени в преследването на тази свобода.
„Това, което свикнахме да ценим, е стабилността, [но] като се има предвид накъде върви икономиката в момента, стабилността вече не е предимство, което... компаниите могат да ни осигурят“, каза той. „Сегашното поколение [се чувства] блокирано, [като] трябва да се посветят на един конкретен път, но... вашата цел е да бъдете свободни. Вашата цел не е да бъдете лоялни.

Каква е възвръщаемостта от инвестиция в имот

„Красивото в живота ни в момента е, че... докато работните места вече не осигуряват сигурност... имаме толкова [много] ресурси, които са достъпни и онлайн“, каза той: От това да научите как да инвестирате до отварянето на собствен брокерска сметка, интернет предлага безплатна информация за това как да изградите своето богатство.

2. Работете активно за увеличаване на доходите си

И така, вие искате да сте финансово свободни. как се стига до там „Кратката история... е да станеш богат“, каза Чун. „Трябва да намерите начини да увеличите активния си доход“, каза Чун. Един от начините е да знаете кога да прескочите на работа, когато „не учите и не печелите“, казва Чун.

„Другият начин е да бъдеш прекалено нает“, каза той. „Така има хора, които работят на няколко работни места, имат странична работа или дори работят две отдалечени работни места. Това е един от начините, но прегарянето е високо.“

istock
istock

3. Намалете сумата, която харчите

Колко харчите е също толкова важно, колкото и увеличаването на доходите ви, каза Чун.  „Ако искате свобода, всъщност трябва да бъдете дисциплинирани“, каза той. „Всъщност това е много популярна концепция, която се застъпва от военноморските тюлени на САЩ: „дисциплината е равна на свобода“.“

Въпреки че много хора искат финансова свобода, често нашите действия не са в съответствие с тази цел. Поведения като търсене на мигновено удовлетворение, живот извън възможностите ни и „да сме в крак с Джоунс“ могат да попречат на целта ни да бъдем свободни.

Как да инвестираме разумно парите си

4. Спрете да търгувате с време за пари

Тъй като инфлацията намалява стойността на парите с течение на времето, от решаващо значение е да се научите как да инвестирате правилно, така че вашият портфейл да може да бъде в крак или в идеалния случай да победи пазара.
„[Последният] стълб за постигане на финансова свобода е... да не разменяте времето за пари и тогава трябва да започнете да инвестирате“, каза Чун.

istock
istock

Уважавайте „времевата стойност на парите“, каза той, посочвайки основно правило в икономиката, според което стойността на един долар днес струва повече от стойността на един долар в бъдеще поради лихвите, инфлацията и потенциала за печалба.

„Инвестирайте в дългосрочен, а не в краткосрочен план“, каза Чун, съветвайки хората да избягват „синдрома на лъскавото нещо“ и да се опитат да инвестират във вашия кръг на компетентност или това, от което разбирате. „Ако не можете да обясните инвестицията на 6-годишно дете, тази инвестиция може да не е за вас.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase