Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас.

С внесения от Деница Сачева и още трима депутати от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване се предлага еднакъв ред за определяне на обезщетението за безработица за хората, които са се осигурявали само в България и за тези с осигуряване и в страната ни, и в друга държава-членка на Европейския съюз.

Включват над 700 безработни в справянето с щетите от пожарите

Предложението е при определянето на обезщетението да се вземат предвид всички доходи за 24 месеца назад, включително тези от България, а не само доходите от последната работа в чужбина.

Вносителите посочват в мотивите си, че целта е да се осигури справедливост, както и намаляване на злоупотребите.  Те подчертават, че през 2023-а година повече от 80% от обезщетенията за безработица с краткосрочна заетост в държава - членка на ЕС, са отпуснати в максимален дневен размер от 85,71 лв., а останалите - в размер близък до максималния.

istock
istock

Средният размер на обезщетението, определено по българското законодателство, е 538,07 лв., а на хората с краткосрочна заетост в държава-членка на Съюза е 1365,74 лв. От ГЕРБ-СДС предлагат и промени в Кодекса на труда, които също ще бъдат обсъдени от социалната комисия.

Около 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

Те предвиждат право на отпуск до 2-годишна възраст на бащите, осиновителите, след като майката е лишена от родителските права или те са предоставени на бащата. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase