Средствата на българите, натрупани ца втора пенсия се увеличават, показват данните на Комисията за финансов надзор. И десетте универсални пенсионни фонда, където се трупат парите от вноски на родените след 1960 г., отчитат положителна доходност.

Най-висока доходност има УПФ „ДаллБогг Хивот и Здраве“ – 10,08% за двугодишния период от 30 септември 2022 г. до 30 септември тази година. 9,76% е доходността на УПФ „Топлина“, а 9,20 на сто на УПФ ОББ. Над 8% доходност отчитат „Доверие“, „ДСК – Родина“ и „Алианц България“. Среднопретеглената доходност на десетте фонда е 8,35% и е над определената от КФН минимална доходност в размер на 5,01% на годишна база.

И професионалните пенсионни фондове, където се трупат парите за допълнителна пенсия на работещите първа и втора категория труд, също отчитат положителна доходност. За двугодишния период най-висок процент има ППФ „Топлина“ – 10,38 на сто, следван от ППФ ОББ – 9,76% и ЗППФ „Алианц България“ – 9,29%. Среднопретеглената доходност на десетте професионални пенсионни фонда е 7,95 на сто, показват данните на КФН.

На положителна доходност излязоха и допълнителните пенсионни фондове, където осигурените по желание трупат пари за трета пенсия. Най-висока доходност отчита ДПФ „Топлина“ – 12,25% и ДПФ ОББ – 10,40%.

Над 5 милиона са осигурените българи в пенсионните фондове в края на 2023 г.

В края на първото полугодие нетните активи на универсалните пенсионни фондове възлизат на близо 21,5 млрд. лева. От осигурителни вноски са постъпили близо 1,3 млрд. лева, като средно на месец един осигурен е внасял по 97 лева.

istock
istock

В партидите за втора пенсия осигурените са натрупали средно по 5270 лева при 4957 лева в края на миналата година. Или за 6 месеца сме събрали около 300 лева за втора пенсия.

За полугодието фондовете са ни удържали от осигурителните вноски за втора пенсия близо 48 млн. лева, както и 75,95 млн. лева инвестиционна такса.

За шестте месеца нови 64 290 българи са започнали да се осигуряват във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase