Паричните обезщетения за безработица са краткосрочно плащане от фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, което замества за определен период от време част от загубения доход от полагане на труд на съответното лице.

За времето, през което получават парично обезщетение за безработица, лицата са здравно осигурени за сметка на държавния бюджет, разясняват от НОИ. 

Кой има право на парично обезщетение за безработица?
 

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

- са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;

- не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер или професионална пенсия;

- не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по Кодекса за социално осигуряване или законодателството на друга държава, с изключение на лицата сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден.

istock
istock

Размер на паричното обезщетение за безработица

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица" за последните 24 календарни месеца. 

Как се излиза от капана на средния доход

В същото време то не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година.

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.

Кога се спира обезщетението?

Изплащането на паричното обезщетение за безработица се спира при настъпване на следните обстоятелства:

- Получаване на обезщетение за временна неработоспособност след прекратяване на осигуряването - за периода, за който се изплаща обезщетението.

- Изплащане на обезщетение за оставане без работа на основание нормативен акт - за периода, за който се изплаща обезщетението.

- Събиране на доказателства за осигурителен стаж и/или осигурителен доход, придобит при прилагане на разпоредбите на международен договор, по който България е страна или на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

- Извършване на проверка от контролен орган или друг компетентен орган относно обстоятелства от значение за правото или размера на обезщетението; в този случай спирането е до приключване на проверката, но за не повече от 6 месеца.

Край на "френската безработица" у нас при обезщетенията на работилите в чужбина

Изплащането на обезщетението за безработица се възобновява от деня на отпадане на основанието за спиране за оставащия към датата на спиране период.

istock
istock

Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява при:

- Започване на трудова дейност, за която лицето подлежи на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава

- Прекратяване на регистрацията от Агенцията по заетостта

- Придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава, или при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а КСО или на професионална пенсия по чл. 168 КСО

- Смърт на безработния.

Лицето е длъжно да декларира пред съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт настъпването и отпадането на посочените обстоятелства (с изключение на последното) в срок до 7 работни дни с подаване на заявление по образец.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase