Трудови договори със задна дата от догодина вече ще могат да се регистрират в НАП само след проверка на Главна инспекция на труда. Такава поправка ще влезе в Кодекса на труда чрез преходни и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, които днес трябва да бъдат гласувани от парламента на второ четене.

От догодина, ако контрактът не бъде регистриран до 3 дни от подписването му, после това ще може да стане само след задължително предписание от ГИТ. Такова се дава, ако е установено, че предприятието работи и в него наистина се труди работник без трудов договор. Промяната е направена от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта.

Целта е с проверката да се ограничи поредната престъпна схема за източване на бюджета, този път на НОИ, чрез обезщетения за дълготрайна неработоспособност. Тя е възможна благодарение на пропуск в закона, който сега позволява договори да се регистрират и до 2 години назад само срещу глоба, въпреки разпоредбата, че това трябва да става до 3 дни от сключването им. В същото време според Кодекса за социално осигуряване обезщетения се изчисляват върху начислените заплати за определен период назад, дори за тях да не са платени осигуровки.

Така инициативни престъпници регистрират кухи фирми на малограмотни бедняци. Назначават фиктивно също неграмотни и безимотни служители на максимален осигурителен доход от 2000 лв. Регистрират договорите им със задна дата от 6 месеца или 12 месеца, след което ги пращат да боледуват и започват да прибират обезщетенията, които за болнични се изчисляват върху осигурителния доход от 6 месеца назад.

Схемата беше засечена от НОИ в началото на годината при целенасочено следене в кои фирми се издават най-много болнични листове. До момента са установени около 180 фирми, но на практика зад тях стоят толкова бедни хора, че дълговете за вноски, както и глобите за късната регистрация на договорите остават несъбираеми. Те са завлекли бюджета на общественото осигуряване с над 15 млн. лв.

Преди време на питане на "Сега" защо от НАП са допуснали безнаказана регистрация на договори за толкова дълъг период назад, при положение че по закон трябва да се правят в рамките на 3 дни, шефът на агенцията Красимир Стефанов отказа да отговори.

Заден

За прекъсване на престъпните схеми с точене на обезщетения имаше още едно предложение - те да се изчисляват само върху действително внесените осигуровки. А ако такива не са направени, да се изчисляват върху минималната работна заплата или минималния осигурителен доход за дейността. При обсъждането в социалната комисия обаче депутатите от ГЕРБ го изтеглиха, тъй като синдикатите възроптаха, че е съществена промяна, касаеща доходите на хората, която не е обсъдена със социалните партньори, както е по закон.