Какви действия трябва са необходими и какви документи се представят в случаите, в които майката получава парично обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст и прехвърля правото си на отпуск за отглеждане на детето на бабата, обясняват експертите от НОИ.

Поемането на отглеждането на детето от друго лице със съгласието на майката води до прекратяване ползването на отпуска ѝ за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и съответно до прекратяване на правото ѝ на парично обезщетение.

В тези случаи първо е необходимо в срок до 3 работни дни от промяната на обстоятелствата осигурителят на майката да представи удостоверение, приложение № 10 с попълнен Раздел II. „Удостоверявам следните промени в обстоятелствата“ като попълни датата, считано от която се прекъсва отпускът и отбележи това обстоятелство в т. 21.

След представяне на това удостоверение осигурителят на бабата представя удостоверение, приложение № 10 с искане за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на детето.

Бременност и права на жените в България

В случай че след време майката отново пожелае да ползва отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, последователността на представяне на документите/данните в НОИ е същата – първо осигурителят на бабата представя удостоверение, приложение № 10 за прекратяване изплащането на обезщетението, с попълнен раздел II поради прекратяването на отпуска ѝ и след това осигурителят на майката представя удостоверение, приложение № 10 за изплащане на обезщетение, с попълнен раздел I.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase