Общо 1,5 милиона са пенсионерите, които получават пенсия за осигурителен стаж и възраст у нас към края на март тази година. От тях близо 1,06 млн. са се пенсионирали като са изпълнили изискванията за нужния стаж и възраст.

За тази година, за да се пенсионирате по общия ред, трябва да имате навършени 62 години и 2 месеца за жените и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж и 64 години и 7 месеца за мъжете с 39 години и 6 месеца стаж.

Хората, които обаче не са успели да натрупат нужния стаж, могат да се пенсионират, когато навършат 67 години и имат 15 години действителен осигурителен стаж. Такива са 163 700 пенсионери.

44 343 са избрали ранно пенсиониране, като ще взимат намалена пенсия доживот.

Драстична разлика в пенсиите

Това са хора, които са натрупали изискуемия осигурителен стаж за пенсиониране по общия ред и по тяхно желание са избрали да се пенсионират до една година по-рано от навършване на нужната възраст. Лицата, на които е отпусната пенсия по тези условия, нямат право на пенсия по общия ред. При последващи преизчислявания на пенсията, отпусната в намален размер, определеният процент на намаление при отпускането й не се променя.

istock
istock

Само за първите три месеца на тази година са отпуснати общо 13 426 нови пенсии за стаж и възраст, като 6342 от тях са на хора, които са изпълнили изискванията за стаж и възраст по общия ред. 3250 обаче са пенсиите на хора, които нямат нужния стаж, а 2110 – са избрали ранно пенсиониране. Или това са над 5300 човека - 40 на сто от всички нови пенсии.

Само 8 от новите пенсионери са с пенсия за положен първа категория труд, а 18 – за втора. 7715 човека са се пенсионирали с трета категория труд, а 5684 – със смесен стаж, показват данните на НОИ. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase