Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година.

КЗП ще следи за верността на предварителната информация, за коректността на отправените послания към потребителите за цени, намаления и характеристики на стоки за ученици, предлагани онлайн и във физически магазини, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

През настоящата година по инициатива на председателя на КЗП Мария Филипова, Комисията ще осъществява активен контрол на пазара през целия месец септември, не само преди първия учебен ден.

Предлагат да отпаднат външните оценявания в четвърти и десети клас

Нов акцент в контролната дейност през септември ще бъде поставен на безопасността на предлаганите мебели за обзавеждане на детско–юношески стаи, както и при предоставяне на услуги в детски площадки за игра на открито и закрито - парти центрове, прилежащи към заведения, и други.

КЗП своевременно ще информира потребителите за установени нарушения по темата, особено в случаите, касаещи здравето и безопасността на децата.

istock
istock

След стартирането на учебната година КЗП ще продължи активните си действия за защита здравето и безопасността на децата, като предвижда нови инициативи съвместно с Държавната агенция за закрила на детето през следващите месеци октомври и ноември.

В отчета си за свършеното в периода на управление на служебното правителство от април до август 2024 г. Министерството на образованието и науката (МОН) посочи, че вече е започнала подготовката на новата учебна година. Успешно се реализира държавният план-прием, като общият брой заложени паралелки за учебната 2024/25 година е 2374, от тях 945 са профилирани, което е 39,8 на сто от общия брой паралелки, а 1429 - професионални, което е 60,2 на сто. 

Колко излиза подготовката на ученик в Англия и Германия

По Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", по модула "Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, по география и икономика, по технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден", са класирани 426 училища и 15 центъра за специална образователна подкрепа, които ще имат възможност да обзаведат и/или оборудват учебни кабинети/класни стаи по хуманитарни науки, по география и икономика, по технологии и предприемачество за целодневна организация на учебния ден и за библиотеки/библиотечни кътове. Предвидените средства за това са над 7 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase