Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лева със задна дата от 1 април 2024 г. Това реши правителството на днешното си заседание. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от НСИ.

Увеличават издръжката на един студент във ВУЗ

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование.

istock
istock

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници.

По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации, подчертават от правителствената пресслужба.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase