Повече български студенти са били това лято на бригади в САЩ в сравнение с миналата година, отчитат агенции, които организират подобни пътувания, информира БНР.

Лято 2024 година е било изключително силно по линия на студентските бригади, отчита Весела Кутова - мениджър програми за културен обмен в САЩ в една от водещите агенции за студентски бригади у нас.

"Много пътуващи този сезон. Може би между 3500 и 4000 български студенти са заминали оттук към Щатите".

Вдигат стипендията при участие в студентска практика

Аляска, цялото източно крайбрежие и Калифорния са традиционно популярни места за работа сред българските студенти. Заплащането:

"Монтана, Северна и Южна Каролина 13-14 долара на час, Аляска е около 16-17 заплащане на час и имаме дори щати, където то е между 18 и 20 на час, както е Масачузетс".

istock
istock

Повечето от студентите успяват да покрият разходите си по бригадата до втория месец от своя престой в САЩ и след това да спестят средства, с които да се приберат в България. Иван Петов, студент в Пловдивския университет, работи като сервитьор в Аляска четвърто лято.

3000 лева стартова заплата дават на завършилите Техническия университет

"11,72 или 3 - това е ставката на час и, съответно, се правят и доста бакшиши. Казвам, че това ми беше най-успешният сезон от всички до момента. Абсолютно всички разходи, които съм имал по програмата, са възстановени и съм изкарал парички отгоре, които да ми помогнат за начина ми на живот тук".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase