това става по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов.
Обекти на инспекциите са произходът и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.
Проверява се също прилагането на Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищата и обектите за търговия на дребно на техните територии.
Откриха нарушения в кухни в градини и училища
По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.
istock
Интензивните проверки продължават до 30.09.2021 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1