Държавата да осигури субсидиране на обучението на 400 студенти в редовна форма на обучение, в 44 професионални направления, в 25 държавни висши училища.

Това предвижда проект на Решение на Министерския съвет за утвърждаване броя на приеманите за обучение чуждестранни граждани или лица без гражданство, получили временна закрила на територията на Република България, за студенти в българските държавни висши училища през учебната 2024 – 2025 година.

Не се предлага утвърждаване на бройки в следните 8 професионални направления, тъй като висшите училища не са заявили желание да приемат студенти в тях:

- 1.1. Теория и управление на образованието;

- 4.3. Биологически науки;

- 5.8. Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми;

- 5.12. Хранителни технологии;

Вдигат заплащането на студентите по време на практика

- 6.4. Ветеринарна медицина;

- 8.1. Теория на изкуствата;

- 9.1. Национална сигурност;

- 9.2. Военно дело;

Необходимите средства за издръжка на обучението за 2025 г. на 400 студенти в първи курс на обучение, са в индикативен размер на 1 490 000 лв. За 2026 и 2027 г. необходимите  средства ще бъдат разчитани в рамките на бюджетната процедура за съответната година.

istock
istock

За да се уточни бройката е било изпратено писмо до държавните висши училища с молба да предоставят в Министерството на образованието и науката заявките си за броя на приеманите за обучение чуждестранни граждани. В отговор от МОН са получили заявки от 25 от общо 33 държавни висши училища.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ например е обявил 32 места за чуждестранни студенти, Техническият университет в София – 19, а този във Варна – 44.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase