Завършващите Техническия университет (ТУ) в София са със стартови заплати от 3000 лева нагоре и това е атестат, че днес ТУ е един от водещите университети не само в България, но и в Югоизточна Европа. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в словото си на откриването на академичната 2024/2025 година в ТУ-София, цитиран от БТА.

Проф. Цоков каза на първокурсниците, че Техническият университет, освен знания, дава и възможност за добра практическа подготовка и изборът им е правилен, и е свързан с това, че завършващите ТУ днес се реализират на пазара на труда. Почти нулева е безработицата в много от професионалните направления, а най-високата безработица е под процент и половина. Вашите колеги започват със стартови заплати от 3000 лева нагоре и това един атестат, че днес ТУ е един от водещите университети не само в България, но и в Югоизточна Европа, каза образователният министър.

Дипломите стават все по-маловажни за работодателите в Европа

Той отбеляза, че връзката на ТУ с бизнеса и практиката води и до разкриването на нови бакалавърски програми - те са вече 30, и до нови магистърски програми. Бизнесът участва в съставянето на учебните програми, което е най-добре, защото могат да се включват знания и да се изградят умения, които ще са полезни на завършилите веднага, когато влязат в производствените предприятия. Това, което е важно и характерно за ТУ, е, че той е университет на бъдещето - бъдещето сте вие, но и тези преподаватели, с които ще се срещнете в аудиториите. Техническият университет е един от десетте изследователски университети на България и в него има всички съвременни технологии - по виртуална реалност, лаборатория за нови, иновативни идеи, лаборатория за бързо изработване на прототипи на 3D проектиране, каза образователният министър.
 

istock
istock

По думите му ТУ е университет на бъдещето и с нещо друго важно, изобщо за нашата образователна система, защото той се оформя през последните години като един холистичен център на инженерно-технологичното образование. Това е така, защото, освен изброените факултети и филиали, ТУ има още два бисера - това са средните технологични училища в София и Правец. Специалистите от университета преподават в тези технологични училища и може би през следващите години ТУ, надявам се и други университети, ще се превърнат в този модел на ново развитие на българската образователна система, изрази увереност министър Цоков.
 
Той каза, че ТУ е университет на бъдещето и с неговата интернационализация, защото в него се обучават стотици чуждестранни студенти, има три факултета, свързани с чуждоезиковото обучение - на френски, немски и английски език. Учебните програми са синхронизирани с университетите в съответните страни и ТУ-София е член на Европейския технологичен университет, в бъдеще ще се разработват и съвместни програми с другите европейски университети, ще има и единна европейска диплома, каза министър Галин Цоков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase