Родни търговци пробутват румънски агнета за български, разкри пред
„Монитор” Милен Николов, председател на асоциация „Добруджанско агне”.
Заради това Турция забрани вноса от България.
„Останаха само Гърция, Италия и Хърватия, но там пазарът е доста малък”, коментира още Николов. Търговците внасят евтини агнета от Румъния, защото северните ни съседи получават два пъти по-висока държавна субсидия, отколкото у нас. Тук
търговците свалят румънската ушна маркировка
пренабиват
българска маркировка и представят стоката като наше производство.
Българското агнешко месо е предпочитано заради по-добрите му вкусови
качества. Прекупвачите печелят тройно от износа на едно живо агне.
30-килограмово животно струва около 120 лева в Румъния, турците го
изкупуват за 300 – 400 лева.
„Турците обаче усетиха какво става и казаха: „Ние искаме да ядем скъпо агнешко, но да е българско”, обясни схемата Николов.
В момента пазарът на агнешко месо се е върнал с
10 години назад. Рядко се изкупуват агнета на едро, и то при много ниски
цени.
4 лева е цената на килограм живо тегло за агне до 25 кг, по 4,50
лева – до 30 килограма, а над 30 килограма никой не ще да купува.
Секторът замира, останаха само тези,
които
могат да си направят много добре сметката, коментират овцевъди и масово
продават стадата си. Самият Милен Николов е продал две стада и от 350
глави, сега отглежда само 130. Частни стопани по добруджанските села
продават агънца за по 6 лева живо тегло.
Купувачът плаща допълнителни 10 лева и получава животното заклано и изчистено. Жителите на граничното село Дуранкулак изобщо нямат подобни тревоги преди Великден и Гергьовден. Те отскачат с колите си до Румъния и си купуват евтино прясно месо.
В същото време цената на агнешкото по магазините на Добрич скача главоломно, и то с дни. Миналата седмица килограм агнешки бут бе 14 лева, в петък на етикетите вече пишеше 17,40 лв.
Коментари
2