Бизнесът е този, който изпитва сериозни затруднения със събиране на своите вземания, след това са банките и накрая гражданите, каза в интервю за БТА председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.


Експертът посочва, че 2011 година е още по-тежка и натоварена от предходната, защото при частните съдебни изпълнители нещата се случват с известно закъснение от реалния живот.


Съдебното изпълнение в момента не отговаря на изискванията на времето, а хората и бизнесът заради кризата изпитват сериозна липса на финансови средства, каза Дичев. Затова обективно няма причини за повишаване на събираемостта, даже напротив, добави той.

 

Съдебното изпълнение в Република България в момента изкуствено е върнато не в 20, а в 19 век, коментира председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители.


Според експерта промяната в ГПК за задължителното заплащане на такси за информацията, която съдебният изпълнител получава за имущественото състояние на длъжника от държавни и общински органи, се отразява негативно на бързината и ефективността на съдебното изпълнение.

 

Оказва се, че времето необходимо за получаването на информацията от държавни и общински органи, се е увеличило в пъти. В много от случаите, когато информацията най-накрая се представи по делата, се получава така, че вече не е актуална, посочи Дичев.


Заплащането на всяка справка по сметката на съответния орган не е по силите на огромната част от взискателите, отбеляза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители.

 

Само един пример - искане до Агенцията по вписванията да представи справка за придобитите от длъжника недвижими имоти - държавната такса за тази справка е в зависимост от броя на страниците на съответния акт, поради което не може да се определи предварително.


А процедурата е следната: съдията по вписванията разпорежда на служителите да извършат проверката и след като получат резултата от нея, в зависимост от броя на страниците на документите, се определя точния размер на дължимата такса. След това Агенцията по вписванията уведомява съдебния изпълнител за дължимата сума, той от своя страна уведомява взискателя по делото да внесе същата по сметка на Агенцията по вписванията и
да представи вносната бележка.


Когато получи документа за платената такса съдебният изпълнител го представя на Агенцията по вписванията и едва тогава му се изпраща отговор. Цялата тази процедура отнема значително време, през което длъжникът може да е придобил или отчуждил имоти и справката, която се предоставя по изпълнителното дело вече не само не е актуална, тя не е и вярна, в резултат на което се проваля принудителното изпълнение.

 

Проблемът на съдебните изпълнители е само, че не могат да си свършат работата (промяната се отнася и за производствата при държавните съдебни изпълнители като общо в страната са висящи около 500 000 изпълнителни дела).

 

На този фон резултатите на ЧСИ у нас са впечатляващи и това беше отчетено и от чуждестранните ни партньори. Данните за 2010 г. сочат сериозен ръст на събраните суми от ЧСИ - около 550 млн. лв. при 365 млн. за 2009 г. Увеличение на заведените изпълнителни дела - около 140 000, при 110 000 за 2009 г., както и на реално извършените публични продани, където ръстът е почти на 100 процента. /БТА/