Липсата на време е сериозен проблем, особено за жените, които жонглират между професионални и домашни роли. Проучванията разкриват, че жените в развитите страни прекарват двойно повече време в неплатена работа като готвене, чистене и грижи за деца в сравнение с мъжете. Този път несъответствието нараства до 3,4 пъти в развиващите се страни.

В много случаи това несъответствие произтича от вкоренени обществени вярвания и очаквания на пола, диктуващи ролите на жените. Понякога обаче неравенството е по-фино вплетено в нашето ежедневие. Голяма част от времето на жената се поглъща от така наречения „скрит товар“ — задачи като планиране на хранене, уреждане на детски срещи или просто поемане на емоционалния товар, които често минават под радара на икономическите показатели.

И така, критичният въпрос, който изплува, е: Как жените могат да постигнат баланс между работата и личния живот днес?

По тези и много други теми ще си говорим на специалното събитие, което Edna.bg имаме удоволствието да организираме и ви каним на него - "Историите на Edna жена: Пътят към успеха", което ще се проведе на 15 октомври 2024 г. между 18:00 и 20:30 ч. в  Event Space 2020, гр. София, решихме да изброим кои са най-често срещаните черти на жените, които превръщат амбицията в реална възможност и интрумент за успех.

edna

МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ! ЗАПАЗЕТЕ СВОЕТО МЯСТО ТУК

Специални гости ще бъдат:

  • Красимира Хаджииванова - блогър и съосновател на платформата „Майко Мила

  • Проф. д-р. Даниела Илиева - изпълнителен директор на Фондация "Право и Интернет". Открийте повече за нея ТУК

  • Гергана Баева - създател и собственик на COCO Nail House, позната в социалните мрежи и под името beyond the yummy.

А в тази статия се потапяме дълбоко в проучването на този въпрос и предлагаме възможни решения. Нашата цел е да се ориентираме в мътните води на баланса между професионалния и личния живот, като помагаме на жени от всички сфери на живота да открият собственото си равновесие.

edna

Не става въпрос само за оцеляване през деня - става въпрос за просперитет във всеки аспект от живота.

Защо? Защото балансът  между професионалния и личния живот е важен. С него си гарантираме по-здраво тяло и ум и по-пълноценен живот, в който присъстваме наистина.

Сред най-добрите съвети, които можем да ви дадем как да възвърнете баланса между работата и живота са:

1. Казвайте „Не“ по-често

Няма нужда да се чувствате виновни, че казвате „не“ на изисквания, които ви напрягат твърде много. Ясната комуникация относно вашите граници, особено по отношение на преумората, е жизненоважна.

edna

2. Планирайте редовни почивки

Забързаният модерен живот често ни кара да не приоритизираме грижата за себе си, заклеймявайки я като лукс. Отделянето на време за себе си обаче не е просто удоволствие – то е необходимост.

3. Търсете гъвкавост в работата

Не се колебайте да проведете откровен разговор с вашия работодател или мениджър относно вашите нужди. Ако сте родител, може да има моменти, когато трябва да сте вкъщи с децата си, или може да ви е от полза от време на време да работите от вкъщи, за да се съсредоточите без разсейване от офиса.

edna

4. Не се притеснявайте да търсите помощ

Обществото често притиска жените да вярват, че трябва да могат да „вършат всичко“, но това не е нито реалистично, нито здравословно.

А още полезни съвети и вдъхновяващи истории - ще чуете на нашето събитие "Историите на Edna жена: Пътят към успеха", което ще се проведе на 15 октомври 2024 г. между 18:00 и 20:30 ч. в  Event Space 2020, гр. София. 

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК - ЧУЙТЕ ИСТОРИИТЕ ИМ И СЕ СРЕЩНЕТЕ С ТЯХ! 

Събитието на Edna.bg "Историите на Edna жена: Пътят към успеха" се осъществява с подкрепата на нашия генерален спонсор VISA и тяхната инициатива SHE'S NEXT България за която може да разберете повече тук, както и с нашите основни спонсори от MINI, верига магазини "Рени" и JTI.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase