Вместо да изпишат вежди, обаче, те са изболи очи, и то десетки пъти, пише “Дейли мейл”.
В рамките на седмици след налагането на карантина, един от най-печелившите бизнеси е бил продажбата на семена за зеленчуци. Кралското градинарско общество е отчело петкратно увеличение на имейлите и обажданията от хора, които са търсили различни градинарски съвети.
В крайна сметка, какво по-здравословно от това да бъдеш на чист въздух, отглеждайки вкусни домашно отгледани зеленчуци? Вече е доказано, че градинарството не само укрепва психичното здраве, но и намалява седмичните сметки за пазаруване в момент на икономическа несигурност.
Според някои тревожни доклади на Кралското градинарско общество, обаче, отглеждането на собствени зеленчуци може сериозно да навреди на здравето, вместо да го подобри.
Смята се, че десетки, дори стотици пишман градинари са били отровени през последните месеци и са потърсили спешна помощ, след като са консумирали плодовете на труда си – домашни тиквички, пълни с нитрати и вредни токсини. Те са постъпили в болници със симптоми на хранително отравяне – остра болка в стомаха, силно повръщане и диария, треска и ужасяващи халюцинации.
istock
Тазгодишните данни от Великобритания за отравяния, свързани с тиквички, са оскъдни. Разследване от 2018 г. във Франция обаче разкрива повече от 350 случая, свързани с токсични зеленчуци за период от четири години, според доклад в Journal of Clinical Toxicology. В много редки случаи може дори да бъде фатално. През 2014 г. пенсионер от Хилдесхайм в Германия почина след ядене на яхния, приготвена с тиквички, дадени му от съсед и отгледани в биоградината му.
Как обаче домашно произведени зеленчуци могат да натрупат такива токсини и отрови?
Първо, проблемът не е само в тиквичките, те просто са по-популярната опция за отглеждане на собствени продукти. Краставиците, тиквите и тиквичките могат да имат един и същ ефект – всъщност състоянието е наречено “Синдром на токсичния шок”.
Всички тези зеленчуци произхождат от семейство растения, които естествено съдържат високи нива на химикал, наречен кукурбитацин, който ги предпазва от насекоми и болести, но който е токсичен за хората – дори когато са варени, печени или пържени. Търговските производители на зеленчуци използват генетично модифицирани семена, така че произведените от тях зеленчуци не съдържат този химикал, премахват горчивия им вкус, така че крайният продукт да бъде вкусен.
istock
Откриха тонове домати и чушки с пестициди
„Много градинари обичат да отглеждат декоративни кратуни“, казва Гай Бартър, главен градинар в Кралското общество за градинарство. „Това са негодни за консумация тикви, тикви или тиквички, които са много ярки и цветни и се отглеждат като форма на декорация около градината.“
Със своите ярко жълти, зелени или оранжеви кожи, кратунките често се използват, за да развеселят цветните лехи или дори да добавят цвят в дома. Но за разлика от техните годни за консумация братовчеди, те задържат високи нива на токсини.
istock
Експертът съветва хората първо задължително да пробват зеленчуците преди готвене, и ако имат дори съвсем лек горчив вкус, да не ги консумират.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1