Лихвите по вече отпуснати ипотечни кредити започват да растат, показа проверка на БНР по слушателски сигнали.
 
Случаите са единични и все още не се отразяват на общата статистика, но са показатели за очакваната от месеци тенденция, казват експерти.
 
По-значително е оскъпяването при заемите в евро.
 

От месеци финансисти наблюдават увеличение на средната лихва по депозитите в лева - процес, който води до ръст на лихвите по кредитите. Именно корекциите на лихвите по спестяванията могат да са индикатор за поскъпване на заемите. Политиката е предимно на банки с по-малък пазарен дял и при ипотеки в евро.
 
"Има случаи, в които между 1 и 1.5 процентни пункта е нараснало и исканият процент, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт, да речем нарасне от 2,6 на 3,6, съответно месечната погасителна вноска при така заложените параметри ще се увеличи с около 50 лева - за 100 000 лева или евро", коментира.Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари".

Кога е по-добре да се сдобием с нов апартамент

При левовите ипотечни кредити лихвите растат при вече отпуснати заеми, докато при текущите оферти на банките все още няма промяна.
 

istock
istock

"Това, което трябва хората да следят, е лихвите по депозитите как се движат, и, съответно, дали това не значи, че конкретната банка задължително ще предприеме корекция в лихвата. Това вече е въпрос на нейна политика и нейно решение дали ще го направи, но, виждайки плавния ръст в средната лихва по специални домакинства, съвсем логично е да предвидим, че ще има и плавно увеличение на офертите по вече сключени договори за кредит", допълни Николова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase