В рубриката на NOVA Татяна Йорданова разказва за мъж, станал жертва на измама за стотици хиляди левове. Той твърди, че бил принуждаван да тегли банкови кредити. Оказва се, че потърпевшите от схемата са десетки. А тя е следната: човек бива убеждаван да изтегли кредити от различни банки в рамките на 1-2 дни като физическо лице. След това предава тези пари на хората, които са го убедили, с уговорката, че парите ще му бъдат върнати с комисионна.

Така милиони левове кеш са обикаляли улиците и са влизали в джоба на хора, които и до днес остават невинни. А други казват, че разпродават имуществото си, броят залците си и работят почти денонощно, за да заплатят цената на своята наивност. До този момент в редакцията на телевизията са постъпили 25 сигнала за изтеглени кредита в размер на близо 3 млн. лева.

Проверявайте кредитора, преди да вземете бърз кредит
 

„Имам три дечица. Те наследяват от мен един дълг и нищо повече”, казва един от потърпевшите - Владимир.

„Продадох колата, абсолютно всякакви хоби инструменти, всичко, което имаше някаква стойност”, споделя друг ужилен, пожелал да остане анонимен.

„Ако трябва да го наречем само с една дума, тя е кошмар”, добавя потърпевша на схемата.

Кошмарът за Владимир е пет цифри - 90 000 лева. Убедили го да изтегли толкова като потребителски кредит. Сега ги връща с лихвите. Той е бивш полицай. Казва, че този път престъпниците са заловили него. Всичко започва с едно обаждане от бивша колежка с молба. „Да изтегля някакъв заем по нейна препоръка, като тя ме е препоръчала в дадени банки и по този начин тя придобива някакъв актив. Фиктивни кредити, които са се закривали още същия ден и не се е изплащало нищо”, разказва Владимир.

istock
istock

„Те ми казаха: „Тегли сега, същия ден това се закрива, не се притеснявай, питай каквото те интересува”. Много любезни бяха. Пълни глупости ми говориха, които в онзи момент аз приех за гола истина – че това е плюс за кредитното ми досие. Казаха, че отдавна работят с моята позната, че е малко особен нейният случай и ако искам да ѝ помогна, трябва да изтегля кредит, който се закрива същия ден. Подходих с някаква доза съмнение, но тя ми каза: „Не, спокойно, познавам ги, всичко е наред.” И аз ѝ се доверих като на близък човек”, казва още Владимир.

По негови думи измамниците казват, че си имат „вратички” и начини.

„Те са много добри психолози и артисти. И естествено, молят за дискретност, което също е сигнал, че това не е нещо законно”, добавя Владимир.

Двама мъже ръководят жертвата по телефона. Още на следващата сутрин му организират няколко срещи в различни банки и му уреждат шофьор. Малко преди интервюто с Владимир друг потърпевш изпрати на екипа на NOVA снимка на шофьора, който е возил него от банка до банка.

Разкриха измама с отпускане на кредити

При Владимир мисията на въпросния водач, представящ се като Павел, е успешна. Бившият полицай влиза в колата с 80 000 лева. И като за финал го карат да се отбие за един бърз кредит в размер на 10 000 лева. Той отказва. Казват му да остави парите в жабката на колата и го свалят в друг офис на банка. Това е моментът, в който шофьорът Павел изчезва.

„След малко ми се обади човекът глас и ми каза, че шофьорът си е тръгнал, защото му е излязло нещо спешно”, добавя Владимир.

Един телефон обаче продължава да бъде включен - този на неговата позната, заради която е станал длъжник. Каним я на интервю, за което се оказва, че няма време. Разказва ни своята версия по телефона.

„Исках да си изтегля кредит, за да мога да си оправя всичко. И на един мой познат започна да му се набива някаква обява, окачена по дървета, че отпускат кредит за хора с лошо ЦКР. На посочения телефон отговори някакъв Тони Петров, но каза, че ни трябва поръчител и затова се обадих на Влади”, разказва Росица. За разлика от версията си пред Владимир, на нас тя разказва, че не познава лицата, на които се е доверила и също е тяхна жертва. 

Поредната история е за 45 000 лева заем и една Емилия. Вкарва се в тази схема, защото приятелка я моли за уж животоспасяваща услуга. „Каза, че има нужда от помощ, ставаше въпрос за здравен проблем. И тъй като, каза, нещата са по-спешни, имало един начин да ѝ помогна. Само трябвало да изтегля кредити, които въпросните хора ще върнат, а аз дори ще получа комисионна за това”, казва Емилия Маринова.

Без да разбира логиката, но за да помогне спешно на приятелката си, жената вдига телефона на непознат номер и мъжки глас и обяснява как да действа. На следващия ден карат Емилия да изтегли още пари и да вземе телефон на изплащане. Но тя тегли по-малко и не взима телефона. „Втория ден, когато отидох, явно разбрал, че съм изтеглила по-малко пари от очакваното, той ми каза: „Внимавай, моето момиче”. Обърна се и пак потъна”, казва жената. Това са последните следи на нейните пари. Всички замесени изчезват. И нейната „приятелка”, и учтивият Марин.

През това време друга жена била убеждавана от свой колега, че съществува страхотна възможност за бързи пари. Обещават 10% от изтеглената сума. Но тя отказва. В нейната история двама души ръководят случващото се - Александър и Петър. За да я убедят, че схемата наистина работи, първо убеждават неин колега да изтегли кредит, връщат му парите и му дават процент печалба. За така наречената схема научаваме от записан разговор между нея и човека, който я въвлича. Оттам разбираме и колко потърпевши има само в нейния офис. А въпросната жена тегли 224 000 лева кредит. Остава без тях и без какъвто и да е процент печалба. На сметката ѝ се трупат само лихвите.

Така работи системата- Служителите на банките не са длъжни на момента да актуализират кредитното досие на клиента си.

На стола на измамените сяда и следващият потърпевш. Той е "на минус" със 105 000 лева. Историята отново включва любезна приятелка, която го моли за услуга, и уж фиктивен кредит. При предаването на парите Мартин се сеща да поиска документ. А след като вече е предал парите, комуникацията му с шефа на групата, който този път се представя за Климент, охладнява.

„Винаги има лица, които изпълняват задачи, поставени им от човека, който стои зад цялата схема. Тези лица в повечето случаи не се познават помежду си. Това води до значителни затруднения при идентифициране на „мозъка” на цялата операция”, коментира прокурор Атанас Доцински.

От БНБ изпратиха и своята позиция по казуса. Ето и пълния ѝ текст:

„Съгласно действащата нормативна уредба, Българската народна банка (БНБ) не е посредник или страна във взаимоотношенията между кредитна/финансовата институция, която отпуска кредит и кредитополучателя. Мандатът на БНБ определя на Централната банка да следи за управлението и отчитането на кредитния риск от пруденциална гледна точка, като за целта изискването за претеглянето на рисковите експозиции (вкл. и за кредитен риск) е детайлно уредено в действащото европейско законодателство, както и в приетите от БНБ  подзаконови нормативни актове. Също така следва да бъде посочено, че взаимоотношенията между кредитополучател и  кредитор,  възникнали в процеса на отпускане на кредита са облигационни и имат силата на закон между страните.  Това означава, че съответната финансова институция взема окончателно решение за сключването на  договора за кредит.
 
В тази връзка обръщаме внимание, че с цел подпомагане на процеса на вземане на самостоятелни  решения от страна на кредитните/финансовите институции, отпускащи кредити, в БНБ е изграден Централен кредитен регистър (ЦКР). Това е информационна система (ИС) за кредитната задлъжнялост на лица към институциите по чл. 4, ал. 1 от Наредба № 22 за ЦКР (Наредбата). Следва да се има предвид, че информацията в ЦКР за кредитополучателите  не отменят ангажимента  на кредитните/финансови институции  да изискват всякакви релевантни данни  за финансовото състояние на кредитополучателя, които да им позволят да вземат обосновано и информирано решение за отпускане на кредит.
От друга страна, се запазва отговорността на кредитополучателите да изискват от кредитодателя  предоставяне на изчерпателна, навременна и достоверна информация за условията по кредита. 
 
С оглед повишаване качеството на информацията, която ЦКР предоставя на отчетните единици,  регистъра дава възможност кредитните/ финансовите институции да получават данни за броя на извършените проверки в ЦКР и за съответните лица, направили проверките за определен период за кредитната задлъжнялост на физическо или на юридическо лице,  което е или желае да стане страна по правоотношение с тях във връзка с получаване на кредит. Обръщаме внимание, че извършването на множество проверки за дадено физическо или юридическо лице, предшестващи отпускането на кредит се визуализира чрез справка в информационната система и може да бъде ясна индикация, че лицето кандидатства за кредит пред няколко институции едновременно.
 
В ЦКР данни подават различни по своя характер и обем дейност отчетни единици, като следва да се отбележи, че обемите на кредитните портфейли варират от 1 брой до 460 хил. броя кредити при финансовите институции по чл. 3a от Закона за кредитните институции, а при кредитните институции от 24 броя до 960 хил. броя кредити (данните са към отчетен период 31.08.2024 г).
 
В допълнение бихме искали да отбележим, че постъпващите в БНБ сигнали са различни по своята проблематика и се отнасят до различни аспекти от функционирането на кредитния процес. Към настоящия момент в БНБ е налична информация  за подобен казус на отразения в репортажа на "Нова телевизия" от 11 октомври 2024 г., който обаче датира от 2022 г. За разлика от настоящия, в сигнала от 2022 г.  се посочва, че лицето е било принуждавано чрез заплахи да кандидатства за кредити пред различни институции, които впоследствие са отпуснати и усвоени в рамките на няколко дни.
 
Не на последно място Ви информираме, че БНБ, кредитните и финансовите институции периодично обменят информация и съгласуват функционалности и доработки за информационната система на ЦКР, които да повишат сигурността на информацията и да подобрят инструментариума на кредитния процес, както за институциите, така и за самите кредитополучатели.



Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase