От началото на 2011-та година ще заработи регистър на длъжниците в България. Това обявиха от Камарата на частните съдебни изпълнители. Справки от него ще могат да изискват банки и държавни институции, ако се интересуват от евентуални задължения на техен клиент, съобщи БНР.

Справката ще е на принципа "всеки за себе си", обясни Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Така ще могат да бъдат запазени личните данни. Частните съдебни изпълнители са без конкуренция по отношение на работата си, добави Дичев:

"Без да искам да обиждам никого, но резултатите показват, че реално конкуренция на практика няма, тъй като кредиторите се обръщат към частни съдебни изпълнители - за тези години 350 хиляди образувани дела при частни съдебни изпълнители, 1 милиард и близо 400 милиона лева събрана сума, хиляда нови открити работни места, 100 хиляди приключени дела. Така че просто не мисля, че конкуренцията е много сериозна. Не че колегите са лоши професионалисти, просто за пореден път се доказва разликата в моделите. Частната инициатива и предприемачеството е много по-добро като организация и като краен резултат, отколкото държавата".

България е успяла да направи добра реформа и да изгради действаща система на съдебното изпълнение, за чиято работа е необходима подкрепата на държавата, смята Георги Дичев. Според него е политически въпрос докога в страната ще продължи да действа дуалистичният модел с държавно и частно съдебно изпълнение.

Днес се навършват 5 години от създаването на Камарата. На юбилея си частните съдебни изпълнители отчетоха непримиримост към всеки техен колега, който наруши етичните и професионални правила. В подкрепа на тази декларация беше оповестено, че за последните 4 години са образувани 61 дисциплинарни производства. Половината от тях са били по сигнал на Министерството на правосъдието, а в другата половина Камарата на частните съдебни изпълнители се е самосезирала.

По повод отбелязването на петата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители в България ще пристигнат президентът и вицепрезидентът на Международния съюз на съдебните изпълнители, както и гости от Македония, Гърция, Румъния, Полша, Естония и Холандия.