Икономическият министър ще уволни двама от тримата членове на Българската банка за развитие.

Това обяви Кирил Петков на срещата разговор с Надзорния съвет на банката. На нея се яви само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев.

„Много важно беше да чуя и тяхната гледна точка, но те не уважиха това. Притеснява ме огромната концентрация, отишла при 20-те топ клиента. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност”, каза Петков.

Смениха одитния комитет на Българската банка за развитие

„Ще издам нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност”, заяви министърът.

На тяхно място ще предложи Васил Щонов и Валентин Михов.

От днес тази банка няма да има опериращ надзор, докато БНБ оцени дали са подходящи тези двама членове”, каза още Петков.



"Така тази банка ще влезе в истинските си задачи - конкурентност, иновации, не раздаване пари на калпак", коментира той.

Той съобщи, че утре са поканени на среща представителите на фирмите, получили осемте големи кредита.

Министърът посочи, че причината за това изслушване е, че осем клиенти на банката са получили 946 млн. лева кредити, или средно всяка една от компаниите е получила над 100 млн. лева. Той определи това като обезпокоително, защото не кореспондира със Закона за ББР, с Устава й и напомни, че банката трябва да финансира малките и средните предприятия, особено по време на ковид кризата.

Министър Петков посочи още, че предлага промяна, с която да се сложи лимит и ББР да може да отпуска кредити до 5 млн. лева.

"Тази банка е на всеки един от нас, трябва да следим, ако някой иска отново да вдигне този лимит", посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg