През последната година жилищните кредити в България продължават да растат с високи темпове, което се отразява върху цялостния кредитен пазар. Това сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

Към септември 2024 г., общата сума на заемите за жилища достига 23,617 млрд. лева, което представлява значителен годишен ръст от 25,9%. Това е един от най-високите темпове на нарастване, особено в контекста на по-бавния растеж през август (25,5%). През 2023 г., жилищните кредити бяха на стойност 18,763 млрд. лева, което показва засилена активност на пазара на недвижими имоти.

Проверявайте кредитора, преди да вземете бърз кредит

Тази експанзия се дължи на няколко фактора. На първо място, нарастващият интерес към жилищни инвестиции, вероятно провокиран от несигурността на други пазари и увеличените спестявания на домакинствата.

На второ място, продължаващата ниска лихвена политика през последните години също стимулира заемите. Това води до повишен натиск върху БНБ да наложи мерки за регулиране на бързия растеж в сектора. Тези мерки, които влязоха в сила през октомври 2024 г., целят да контролират бъдещите рискове, свързани с кредитния бум.

istock
istock

Потребителските кредити също бележат значителен ръст от 15% на годишна база, достигайки 18,968 млрд. лева. Въпреки че този сегмент не расте с такава скорост, както жилищните кредити, той все пак показва ускорение спрямо августовския ръст от 14,7%. Тези данни сочат, че домакинствата не само поемат повече кредити за жилища, но и за потребление, вероятно водени от нарастващите разходи и желанието да се възползват от благоприятните кредитни условия.

Очаква ли се охлаждане на жилищното кредитиране

Интересно е, че бизнес кредитите показват по-бавен ръст – 8,2% през септември в сравнение с 9,5% през август, достигайки 44,387 млрд. лева. Това забавяне може да е сигнал за по-консервативен подход на бизнеса към поемане на нови задължения в условията на забавен икономически растеж и очаквания за евентуални икономически предизвикателства.

Другите категории кредити също показват ръст, макар и с различна динамика. Кредитите за "Работодатели и самонаети лица" се увеличават с 14,7%, като тези за финансови предприятия отбелязват годишен ръст от 12%. Интерес представляват и кредитите за неправителствения сектор, които съставляват 50,7% от БВП на страната, което подчертава значението на кредитната активност за българската икономика.

Нарастващият обем кредити, особено в жилищния сегмент, представлява както възможност, така и риск. От една страна, той показва засилена икономическа активност и доверие в икономиката. От друга страна, обаче, прекомерният растеж може да доведе до проблеми със задлъжнялостта, особено ако бъде предизвикан нов икономически шок или увеличение на лихвените проценти в бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase