Кредитите за домакинства в края на юни са 42,2 млрд. лв., което представлява 21,6 процента от БВП. На годишна база те се увеличават с 19 процента. Това показват данните на БНБ, публикувани на страницата на централната банка.

Жилищните кредити достигат 22,3 млрд. лв., нараствайки с 24,8 процента спрямо същия месец на предходната година. Потребителските кредити възлизат на 18,2 млрд. лв. и се увеличават с 14 процента спрямо юни 2023 г.

Какво трябва да знаем преди да теглим потребителски кредит

Другите кредити, включително средствата, отпуснати на сдруженията на собствениците по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, нарастват с 5,8 процента на годишна база и достигат 420 млн. лв. Кредитите за работодатели и самонаети лица се увеличават с 8,9 процента и в края на месеца възлизат на 470 млн. лв.

istock
istock

Депозитите на домакинствата се увеличават с 12,2 процента на годишна база и достигат 83,8 млрд. лв. в края на юни, което представлява 42,8 процента от БВП.

Установиха нарушения на банки при заеми за жилище

Депозитите на нефинансовите предприятия са 44,2 млрд. лв. (22,6 процента от БВП), като на годишна база нарастват с 9,1 процента.

Депозитите на финансовите предприятия намаляват с 11,6 процента на годишна база и достигат 3,4 млрд. лв. (1,7 процента от БВП) в края на месеца.

Общо депозитите на неправителствения сектор, включително нефинансови и финансови предприятия, домакинства и НТООД, възлизат на 131,4 млрд. лв. (67,1 процента от БВП) в края на юни, като нарастват с 10,4 процента на годишна база.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase