В сезона на ремонтите и незабравимите преживявания като сватби, кръщенета, почивки и пътувания до мечтани дестинации и т.н. не винаги разполагате с необходимите средства, за да си ги позволите. Тогава на помощ идва потребителският кредит, който може да ви осигури нужната финансова подкрепа, която да покрие разходите.

А най-хубавото е, че тегленето на такъв заем става изключително бързо и лесно, посочват от Асоциация на кредитните посредници в България. Въпреки това, взимането на кредит от банка е отговорна стъпка и трябва да се планира добре. Преди да кандидатствате за потребителски кредит, информирайте се подробно за различните варианти, условията и колко ще ви струва всичко накрая.

Какво е потребителски кредит

Почти няма човек, който да не е теглил потребителски кредит. Точно затова той е най-разпространеният вид кредит. А и търсенето на този вид кредити продължава да нараства. По последни данни от регулярната статистика на Българската народна банка към февруари 2024 година размерът на кредитите за домакинствата нараства с 17.1% на годишна база, а само при потребителските кредити има 13.1% ръст.
Потребителските кредити са предназначени за лични разходи и нужди на кредитополучателя. Има различни варианти на потребителски кредит –  нецелеви или целеви (стоков) кредит за определена покупка, краткосрочен – за период от 1 година, или дългосрочен – за 5-10 години, с фиксирана или с променлива лихва и т.н.

Как да изберем подходящата банка за кредит, ако сме в безизходица

За какво е подходящ потребителският кредит

Потребителският кредит намира широко приложение, като финансовите средства, които получавате от банката могат да се използват за покупка на различни стоки и услуги. Потребителски кредит може да потърсите и когато планирате разходи, които изискват суми, надвишаващи спестяванията  или доходите ви. Най-често хората теглят потребителски кредит за:

    покупка на нов или употребяван автомобил

    ремонт на жилището

    покупка на обзавеждане – мебели и техника

    организиране на семейно събитие – бал, сватба, кръщене, рожден ден, юбилей

    почивка или екскурзия

    образование или курсове

    всякакви непредвидени разходи
 

istock
istock

Какво трябва да знаем преди да теглим потребителски кредит

Преди да изберете от къде да теглите потребителски кредит от банка, внимателно проучете всички условия по кредита, не само лихвата.

Обърнете внимание на Годишен лихвен процент (ГПЛ) – лихвата, която потребителят плаща за използване на кредита за срок от една година.

Пресметнете колко е Годишният процент на разходите (ГПР), за да сте наясно какво е оскъпяването на кредита. ГПР включва лихвата, таксите, комисионните, косвени разходи, застраховки и други разходи, които са пряко свързани с отпускането и обслужването на кредита, които кредитополучателя трябва да заплати.

Проверете какви са санкциите от страна на банката, в случай на забава на плащането или неплащане на вноските по кредита. Обикновено има такса за просрочие.

За да не влизате в просрочие, съобразете сроковете за плащане на вноските по кредита с това кога получавате вашата работна заплати – в началото или в края на месеца.

Не кандидатствайте за кредит, ако не сте сигурни, че ще можете да го погасявате.

    Попитайте за допълни такси и комисиони на банката.

    Винаги четете дребния шрифт, за да не бъдете неприятно изненадани в бъдеще.

    Потърсете съдействие от независим кредитен посредник.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase