От 1 октомври влязоха в сила ограниченията, които БНБ въведе с цел затягане на жилищното кредитиране. Това бе резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна невижданите от 2000 г. насам 25.5%.

Според ограниченията търговските банки не може да отпускат суми, надхвърлящи 85% от пазарната оценка на съответния имот. Максималният срок за погасяване на ипотечните заеми се ограничава до 30 години, а вноската не може да надхвърля 50% от месечния доход на кредитополучателя. В студиото на NOVA NEWS кредитните консултанти Елена Михайлова и Иво Димитров обсъдиха промените в условията за кредитиране.

Край на лесното отпускане на кредити от днес

„Част от големите банки удължиха промоционалните си условия по лихвите на ипотечните кредити до края на годината. Това означава, че работим с лихви от 2018 и 2019 г. до 31 декември. Старите условия се запазват”, каза Елена Михайлова.

istock
istock

„Около 85 милиарда са спестяванията на хората. В България всички лихви са плаващи. Докато голямата база от спестявания стои в България, банките са ликвидни. Всяка банка има право сама да определя лихвената си политика”, обясни Михайлова и посъветва хората да спестяват пари, защото всеки кредит има процент самоучастие.

Теглим по-скъпи потребителски заеми

Според Димитров идеалният клиент не съществува.

„Би било добре да влизате в сделките с разум и с точни сметки”, посъветва той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase