Наблюдаваме в Eвростат, че в продължение на три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища. Това е изненадващо, и то на фона на затягащата се политика на ЕЦБ, но тя не се пренесе в България.

Това сподели финансовият журналист Цветелина Соколова в интервю пред БНР. Тя коментира мълчанието на политиците за аномалиите на имотния пазар. И обясни, че у нас е така, "защото има огромни спестявания, банките са пълни с пари, има огромна ликвидност, която се ползва за ръст на кредитирането". 

Въпросът е важен, политически, и ако не го повдигнат бързо партиите, това го правят вече популистите, предупреди Соколова.

Жилищата у нас са поскъпнали средно с 14% за година

"А в пазара на жилища се съсредоточават много проблеми на обществото като неравномерно регионално развитие, пране на пари, права на потребители, корупция в градоустройството", каза финансовият журналист. 

И посочи, че голям брой от сделките на имоти са платени с пари в кеш.

istock
istock

"Защо такива кешови потоци влизат в имотния пазар – известно е, че става дума за пране на пари. Когато огромни капиталови потоци влизат на пазара, е логично, че имат влияние върху цените. С пари с неясен произход можете да купите строителни материали. Вие имате стабилен актив и след като го продадете, влиза в официални обороти. А НАП няма такива правомощия да проверява строителните обекти", коментира Соколова.

България задържа второ място по ръст на цените на жилищата в ЕС

Тя посочи, че още през 2020 г. България е била предупредена от европейския банков орган за балон на имотния пазар и да се внимава.

"БНБ до тази пролет не смяташе, че има реален балон или нездравословно движение и дори направи кратък анализ. И с него казаха, че не виждат проблем, а 3 месеца по-късно казаха, че са взели мерки и сега ограничават кредитирането. И ние не можем да разберем има ли проблем, или не", попита Цветелина Соколова.

Тя напомни, че България е в списъка на FATF за прането на пари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase